مجله پیانو
تربیت کودک مقاوم

5 رفتار موثر برای تربیت کودک مقاوم

همه ی والدین علاقه دارند راه هایی را برای داشتن و تربیت کودک مقاوم پیش بگیرند تا بتوانند در آینده فرزندی مستقل و مقاوم داشته باشند. برای تربیت و پرورش کودک باید به رشد خصلت های خوب او کمک کنید. والدین مهم ترین الگو کودک به شمار می آیند و اکثر رفتارهایی که یک کودک از خود نشان می دهد، الگوگیری و تقلید از والدین می باشد بنابراین باید به این موضوع بسیار توجه داشته باشید.

کودکان تمام رفتارها و تعاملی که با اطرافیان و خانواده خود دارند را در ذهن خود ذخیره می کنند بنابراین والدین و اطرافیان نزدیک کودک باید به گونه ای رفتار کنند تا مقاومت و استقامت در دید و ذهن کودک به خوبی نقش ببند. والدین می توانند به کودک کمک کنند تا حس همدردی و انسان دوستی را به خوبی بشناسند و این موضوع را برای کودک درونی کنند تا فرزندی صبور و شکیبا پرورش دهند.

تربیت کودک مقاوم

والدین برای تربیت کودک مقاوم، نیار دارند که فرزند خود را به خوبی شناسایی کنند تا با نقاط ضعف و قدرت آن ها به خوبی آشنا باشند اینگونه می توانید به رفتارهای آن ها احترام بگذارید و کم کم به رشد و شناخت نقاط مثبت آن ها کمک کنید برای مثال برخی کودکان خجالتی هستند و برای از بین بردن این مسئله نیازی نیست روی آن ها برچسب زده و این موضوع را همه جا بیان کنید بلکه باید موضوع احترام به دیگران را به طور کامل به کودک خود توضیح دهید و او را با مسئله احترام آشنا سازید تا به مرور زمان پاسخ مثبت را دریافت کنید.

رفتارهای موثر برای تربیت کودک مقاوم

برخی از برخوردهای والدین با موضوعات و رفتارهای پیش پا افتاده کودک، می تواند باعث رشد و شناخت او از رفتارهای درست و انجام برخوردهای مثبت کودک کند. شما بهترین الگو برای او هستید بنابراین باید رفتاری قوی و پرقدرت داشته باشید اینگونه می توانید به تربیت کودک مقاوم بپردازید.

تربیت کودک مقاوم

  • عزت نفس کودک:

کودکان از سن نوزادی می توانند از رفتارها، لحن صدای والدین، زبان بدن و … خود را از طریق چشم والدین ببینند به همین دلیل است که گفتار و کردار والدین بزرگترین راه برای بالا بردن عزت نفس و اعتماد به نفس کودکان است. والدین باید بدانند که چه زمانی باید کودک را تشویق کنید و چه زمانی باید از رفتار کودک چشم پوشی کنید. برای مثال برخی از والدین از خبرچینی کودک خود خوشحال می شوند و او را با یک لبخند تشویق به ادامه این رفتار می کنند.

ستایش کردن کودک برای کسب موفقیت های کوچک و بزرگ می تواند باعث بالا رفتن عزت نفس و حس غرور در کودک شود. بنابراین بهتر است اجازه دهید تا کودکتان به طور مستقل کارها و نیازهای خود را برطرف کند چرا که آن ها قادر و قدرتمند هستند و می توانند پس از یک آموزش، مسیر زندگی و راه حل های مشکلات خود را به راحتتی پیدا کنند به همین دلیل باید به آن ها حس ارزشمندی بدهید.

تربیت کودک مقاوم

از بیان جملات منفی به شدت خودداری کنید مثلا از به زبان آوردن(تو مانند یک بچه رفتار می کنی، کاری که انجام داده ای بسیار احمقانه است، در توان تو نیست که این کار را انجام دهی و…) این جملات به کودک شما آسیب می رساند و او خود را بی ارزش میپندارد. بنابراین به فرزند خود بیاموزید که همه ی آدم ها در زندگی خود اشتباهاتی دارند اما می توانند برای جبران آن ها قدم های خوبی بردارند. در کل با فرزند خود دلسوزانه رفتار کنید حتی اگر برخورد و رفتار آن ها باب میل شما نبود.

  • قوانین مهم تنظیم کنید:

یک زندگی موفق دارای نظم و انضباط است که همه اینها با وضع کردن قوانین درست توسط والدین به سرانجام می رسد. باعث بیشتر بی نظمی کودکان والدین هستند چرا که قوانین را فقط در ذهن خود دارند و آن ها را برای کودک خود باز نکرده اند و یا با خشونت آن ها را مطرح می کنند بنابراین نباید انتظار داشته باشند که کودکی مسئولیت پذیر و منظم داشته باشند.

کودکان باید یاد بگیرند که رفتارهای درست کدام هستند و شاید حتی محدودیت هایی که والدین تعیین کرده اند را امتحان کنند، اما آن ها در بزرگسالی به یک فرد مسئولیت پذیر تبدیل خواهند شد. وضع قوانین باعث می شود تا خود کنترولی در رفتارهای کودک شکل بگیرد و انتظارات شما را به خوبی شناسند و درک کنند در اینصورت می توانید به تربیت کودک مقاوم و مسئولیت پذیر بپردازید. برای مثال: کودک به هنگام صرف غذا نمی تواند تلویزیون تماشا کند، قبل از انجام تکالیف نمی تواند با اسباب بازی های خود بازی کند و…

تربیت کودک مقاوم

  • گذراندن وقت با کودک

اکثر کودکان برای جلب توجه والدین به انجام رفتارهای اشتباه می پردازند چرا که می دانند اینگونه می توانند توجه شما را به خود جلب کنند پس قبل از این که کودک رفتاری اشتباه انجام دهد برای او وقت کافی بگذارید. کودکان علاقه ی زیادی به بازی کردن دارند بنابراین برای انجام بازی های خلاقانه با کودک وقت خود را خالی کنید. این موضوع کمک می کند تا هم شما فرزند خود را به خوبی بشناسید و هم او با رفتار و خلق و خوی شما آشنایی پیدا کند.

از فرزند خود بخواهید که در مورد چگونگی وقت گذراندن با شما هم فکری کند اینگونه می توانید با رفتارهایی که او علاقه دارد از شما ببیند را به خوبی بشناسید. با کودک خود به پیاده روی بروید، با او میز غذا را آماده کنید و اجازه دهید در کارهایی که در توانش است با شما همکاری کند این موضوع به شکل گیری ارتباط مثبت بین کودک و شما کمک بزرگی خواهد کرد.

تربیت کودک مقاوم

  • انعطاف پذیر باشید:

بهتر است در برخورد با کودک خود انعطاف پذیر باشید نیازی نیست مدام به رفتار و خواسته های کودکان جواب نه بدهید. بهتر است نیازهای آن ها را به خوبی بشنوید و با تفکر و آوردن دلیل های قانع کننده به آن ها پاسخ دهید. برخی والدین انتظارات بیش از حدی از فرزند خود دارند به همین دلیل همیشه احساس ناامیدی دارند چرا که کودک نمی تواند تمام انتظارات شما را برآورده کند مثلا: انتظار نداشته باشید کودک چهار ساله شما بتواند خواندن را بیاموزد و یا آموزش هایی که برای سن او، سخت است را به راحتی یاد بگیرد.

محیط اطراف می تواند تاثیر بسزایی روی رفتار کودک داشته باشد بنابراین سعی کنید محیط را تا جایی که می توانید به گونه ای تغییر دهید تا رفتار فرزند شما برای آنچه که می خواهید تغییر کند. رفتار خود را با رشد کودک تغییر دهید مسلما رفتاری که در سن دوسالگی فرزندتان از آن جواب مثبت میگرفتید را نمی توانید در سن پنج سالگی او انجام دهید و انتظار جواب مثبت داشته باشید.

تربیت کودک مقاوم

  • ابراز احساسات به فرزند: 

برای داشتن و تربیت کودک مقاوم باید او را غرق در عشق بدون شرط کنید. شما به عنوان والدین وظیفه دارید راهنمای خوبی برای فرزندتان باشید و نحوه بیان آنچه او نیاز دارد از شما آموزش ببیند بسیار مهم است. اگر مجبور شدید با رفتار او مقابله کنید از برچسب زدن به کودک، سرزنش کردن او، انتقاد و عیب جویی، مقایسه با اطرافیان، از بین بردن اعتماد به نفس و عزت نفس و … بپرهیزید. در عوض خواسته و انتظار خود را با عشق ورزیدن و محبت کردن و استفاده از جملات درست بیان کنید.

راهکارهای مثبت برای افزایش روحیه استقامت پذیری کودکان

1- به کودک خود پر پرواز دهید و او را برای انجام کارهای بزرگ تشویق کنید اینگونه می توانید از افسردگی کودکان جلوگیری کنید که در یکی از مقالات به آن پرداخته ایم.

2- سعی نکنید همه چیز را خودتان درست کنید از او بخواهید برای جبران اشتباه و یا انجام کارهایش قدم بردارد.

3- در قبال انجام ندادن قوانینی که در زندگی وضع کرده اید او را تنبیه و سرزنش نکنید.

4- تعداد قوانین زندگی را به حداقل برسانید چرا که کودکان نمی توانند حجم بالای قوانین را هضم کنند.

5- با کودک خود وقت زیادی را بگذرانید.

تربیت کودک مقاوم

6- کتاب خواندن کودکان را فراموش نکنید و زمانی را برای آن تعیین کنید که یا خود کودک و یا شما برایش کتاب بخوانید.

7- یکی از قدم های بسیار مهم برای تربیت فرزند، وقت گذاشتن پدر خانواده می باشد. بنابراین از این موضوع قافل نشوید.

8- اوقات خوب را برای فرزندان خود خلق کنید. کودکان بیشتر از هر کس و هر چیزی نیاز به والدین دارند در نتیجه برای داشتن و تربیت کودک مقاوم نیاز است وقت زیادی را با او بگذرانید.

تربیت کودک مقاوم

9- الگوی شایسته ای برای فرزند خود باشید چرا که اکثر رفتارهای شما در ذهن او ثبت می شود و در آینده نمایان می شوند.

10- برای شکل گیری ارتباط اجتماعی کودک قدم بردارید و او تشویق کنید تا ارتباط سالمی با اطرافیان خود بگیرد.

11- تفاوت هایی که بین شما و همسرتان برای پرورش فرزند در میان است احترام بگذارید و اجازه دهید هر کسی کهر درست خود را انجام دهد.

12- رضایت خود را در مقابل کارهای مثبتی که کودک انجام می دهد نشان دهید اینگونه می توانید به او کمک کنید تا برای رسیدن به موفقیت های بزرگ تر و بیشتر قدم بردارد و این موضوع می تواند در تربیت کودک مقاوم و رشد کودک نابغه نقش بسیار بزرگی داشته باشد.

تربیت کودک مقاوم

13- در برابر بی احترامی و کارهای اشتباه بزرگ فرزند خود قاطعانه عمل کنید و نه گفتن به خواسته های غیر معقول او را بیاموزید.

14- به اجازه دهید در خرید لباس بچه گانه و یا وسایل مورد نیاز خود نظر بدهد نظر کودکان می تواند به بالا رفتن اعتماد به نفس آن ها کمک بسیاری کند.

مقالات مشابه مناسب شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *