یکی از مهمترین نکاتی که والدین باید به آن توجه ویژه داشته باشند کنترول خشم کودکان است. همه ی آدم ها نیار دارند تا خشم خود را بروز دهند و کودکان نیز در این جایگاه بی نسیب نیستند بنابراین اگر فرزند شما عصبانی و ناراحت است اجازه دهید ناراحتی خود را نمایان کند اما باید به او یاد دهید که چگونه این خشم ها را بروز دهد که آسیبی به خود و اطرافیانش وارد نکند.
لازم است تا به فرزند خود روشهای مدیریت و کنترول خشم را آموزش دهید و رفتارهای حیاتی آن را برای جلوگیری از خشم و پرخاشگری به کودک آموزش دهید. استفاده از جملات درست و کلمات می توانند معجزه کنند باید لحنی که با فرزند خود صحبت می کنید به گونه ای باشد که باعث رفع عصبانیت شود.
تعریف مدیریت خشم
اگر تصمیم دارید به فرزند خود یاد دهید که خشم خود را کنترول کند باید بگوییم انتخاب درستی کرده اید چرا که مدیریت خشم قابل یادگیری می باشد و کودک باید آموزش ببیند که چگونه خشم و عصبانیت خود را به طور ایمن و سالم کنترول کند. تنها کافیست به او علائم عصبانیت را بیاموزید و راه ها و اقدامات لازم برای کنترول خشم کودکان را به او توضیح دهید.
یکی از مهارت هایی که برای یادگیری بسیار مهم است و همه ی والدین برای آموزش این مهارت باید به فرزندان خود کمک کنند، مهارت کنترول خشم کودکان می باشد اینگونه می توانید از خشم هایی که ممکن است برای فرزنداتان رخ دهد و آن ها و اطرافیان را در بر بگیرد جلوگیری کنید. کنترول خشم کودکان کمک می کند تا رشد کودک و رسیدن به مرحله بزرگسالی به بهترین شکل اتفاق بی افتد اینگونه می آموزد که منطق بهترین انتخاب برای رسیدن به خواسته های کودکان می باشد.
کنترول خشم کودکان به این معنا نیست که فرزند شما عصبانیت خود را سرکوب کند بلکه احساس عصبانیت و خشم در هر انسانی بسیار طبیعی می باشد بنابراین باید به فرزند خود بیاموزید که می تواند خشم و عصبانیت خود را با صحبت کردن مدیریت کند. اگر بخواهید که فرزند شما خشمش را در خود نگه دارد و هیچ گونه صحبتی و ناراحتی بروز ندهد باعث می شوید که در آینده ای نه چندان دور با یک انفجار خشم و پرخاشگری همراه باشد.
نکات مهم برای کنترول خشم کودکان
کنترول خشم کودکان کمی زمان بر می باشد به همین دلیل باید آموزش آن را هر چه سریع تر شروع کنید تا زودتر مدیریت خشم را یادبگیرد.
- زمانی را تعیین کنید تا وقتی کودکتان خشمگین است همان لحظه با او برخورد اشتباه نداشته باشید چرا که عکس العمل سریع باعث می شود به عصبانیت او دامن بزنید.
- کودکان به هنگام عصبانیت اصولا مشت میزنند، دعوای کودکان چیزی است که مدام اتفاق می افتد، لگد می زنند، فریاد کشیدن کودکان راهی است برای تخلیه خشم آن ها و … اما بهتر است واژگان احساسی را به آن ها بیاموزید تا با این رفتار بتوانند ناراحتی خود را بیان کنند مانند کلماتی: عصبانی، خشمگینف ترسیده، استرس، اضطراب و … تا بتوانند با استفاده از آن ها نارحتی خود را بیان کنند.
- با فرزند خود همدردی کنید این راه می تواند یک معجزه برای فروکش کردن خشم آن ها باشد. تشویق کردن کودکان راهی است برای آرام کردن او اینگونه به او نشان می دهید که چقدر برای شما اهمیت دارد. زمانی که فرزند شما فریاد می کشد چون احساس می کند اینگونه دیده می شود بنابراین با او با آرامش صحبت و محبت کنید و از او بپرسید چه چیزی باعث ناراحتی اش شده است.
- رفتارهای درست و خوب او را تحسین کنید اینگونه متوجه می شود که می تواند با رفتار درست نظر شما را به خود جلب کند.
- بهترین الگوی هر کودکی والدین او می باشد بنابراین سعی کنید بهترین الگو برای فرزند خود باشید و به هنگام خشم خود را به خوبی کنترول کنید تا او این موضوع را ببیند و یاد بگیرد.
جملات موثر برای کنترول خشم کودکان
اگر فرزند شما مدام عصبانی و خشمگین است اولین مرحله برای کمک به او، درک شرایط کودک می باشد. خشم و پرخاشگری در کودکان نوعی احساس است که باید مدیریت شود و فرآیند آن این است که به او آموزش دهید چگونه اعصبانیت و خشم خود را به گونه ای سالم نمایان کند.
صحبت کردن با کودک می تواند به او کمک کند تا خشم خود را با گفتگو بروز دهد اینگونه می توانید نتایج بهتری دریافت کنید. والدین در هر شرایطی وظیفه دارند فرزند خود را به آرامش دعوت کنند مهم نیست که شما چقدر از فرزندتان ناراحت و عصبانی هستید باید توجه داشته باشید که به هیچ وجه نباید در لحظه ای که او خشم دارد با فریاد زدن، برخوردهای فیزیکی، تنبیه کردن و به کار بردن الفاظ اشتباه استفاده کنید.
این کارها در لحظه ای که شما ناراحت و عصبانی هستید و یا فرزند شما خشمگین است به او می آموزد که به هنگام عصبانیت با این روش ها می تواند خود را تخلیه کند و برخوردهای فیزیکی می تواند عصبانیت او را کم کند.کنترول خشم کودکان بسیار پیچیده می باشد و نیار به صبر و حوصله دارد بهترین راه، استفاده از جملاتی می باشد که او را دعوت به آرامسش کنید.
- زمانی که فرزند شما عصبانی است باید او را به آرامش دعوت کنید و رفتار غلط کودک را به او تذکر دهید و به جای استفاده از جمله بسه دیگه ساکت شو می توانید به او بگویید بیا هر دوتامون آروم باشیم و به کاری که درست است فکر کنیم.
- به جای جمله تو جرات نداری دست بلند کنی و یا بزنی باید بگویید من عصبانیت تو را درک می کنم اما نمی توانی به کسی آسیب وارد کنی.
- به فرزند خود نگویید که بزرگ شده ای و بچه های بزرگ این کارها را نمی کنند چرا که این جمله ها باعث لجبازی کودکان و نافرمانی کودک می شود بلکه بگویید می دانم که بزرگ شده ای و بزرگ ترها هم عصبانی می شوند مشکلی نیست می توانیم با هم صحبت کنیم تا این مشکل را رفع کنیم.
- اگر فرزند شما در عصبانیت و خشم شروع به پرت کردن وسایلش می کند بهتر است با آرامش به او بگویید اگر تمایل نداری با اسباب بازی های خود بازی کنی و یا علاقه ای به آن ها نداری که پرتشان می کنی من می توانم آن ها را از تو دور کنم.
- دور کردن کودک از تبلت و موبایل بهترین راه برای درمان خشم و داشتن کودک شجاع و نترس است چرا که بسیاری از بازی هایی که این روزها کودکان انجام می دهند بازی های جنگی و یا ترسناک است بنابراین اولین قدم کنترول کردن کودک برای استفاده از این وسایل می باشد.
- بی نظمی کودکان در اکثر آن ها دیده می شود بنابراین نباید اگر کلمات اشتباه مانند: بی نظم، کثیف و شلخته، حال بهم زن و … استفاده کنید بلکه باید به او بگویید می شود با هم به اتاقت برویم و آن را با کمک هم مرتب کنیم.
در کل کودکان نیاز به مراقبت و آموزش دارند بنابراین سعی کنید تا فرزند خود را به نحو احسنت تربیت کنید. کنترول خشم کودکان باعث می شود در برقراری ارتباط اجتماعی قدمی محکم بردارند و رفتار درست آن ها باعث ایجاد اعتماد به نفس درونی کودک می شود.