نفخ شکم نوزاد که در اکثر کودکان وجود دارد اصولا در طی شب اتفاث می افتد که یکی از دغدغه های والدین می باشد و می توان گفت بیشتر خانواده ها این وضعیت ناراحت کننده را تجربه کرده اند. زمانی که گاز در سیستم گوارش نوزاد گیر کرده و راهی برای تخلیه پیدا نمی کند نوزاد دچار این درد و فشار زیاد می شود که معمولا در ماه های اولیه تولد نواد اتفاق می افتد.
تجمع گاز در روده باعث ایجاد این ناراحتی می شود که به آن نفخ شکمی گفته می شود که می توانید با مشاهده بی قراری ها و گریه های نوزاد خود که به دور خود میپیچد متوجه این موضوع شوید. اما راه های بسیار زیادی وجود دارد که به نوزاد خود کمک کنید درد کمتری را تحمل کند و یا کاملا درد را از بین ببرید. نوزادان معمولا باید در طول روز 15 تا 20 بار گاز را از روده خود دفع کنند و زمانی که این گازها تجمع پیدا می کند و نوزاد نمی تواند به راحتی آن ها را دفع کند درد زیادی را تحمل می کند.
نفخ شکم نوزاد پدیده ای کاملا عادی می باشد که اکثر نوزادان با این مورد رو به رو خواهند شد. نفخ شکم نوزاد زمانی می تواند اتفاق بی افتد که مادر غذاهایی حاوی فیبر بالااستفاده می کند و از آنجایی که تنها تغذیه نوزاد با شیر مادر است در نتیجه مادر باید رژیم غذایی درستی را پیش بگیرد. غذاهایی که دارای فیبر بالا هستند مانند لوبیا، نخود، انواع نوشیدنی های گازدار مانند نوشابه و … همچنین یکی از دلایل آن می تواند مکیدن سینه مادر به هنگام شیر خوردن باشد که حباب های هوا با این عمل وارد معده نوزاد می شود.
دلایل نفخ شکم نوزاد پیست؟
- یبوست نوزاد یکی از دلایلی می باشد که می تواند باعث شود نوزادان دچار شکم دردهای شدید شوند و اگر این مورد طولانی مدت شود باید به متخصص مراجعه کنید. دستگاه گوارش نوزاد همچنان در حال یادگیری عملکرد درست شیر مادر و هضم نمودن آن می باشد که مدیریت دفع مدفوع و نفخ شکم را به عهده دارد.
- برخی کودکان به هر دلیلی گریه می کنند و این گریه های زیاد می تواند باعث شود تا معده و شکم نوزاد شما پر از هوا شود در نتیجه نفخ شکم نوزاد ایجاد می شود.
- مادران باید اصول شیردهی را رعایت کنند برخی کودکان نمی توانند به طور کامل سینه مادر را در دهان خود کنند چرا که یا خیلی کوچک بوده که برای آن ها مکیدن سخت می شود و یا خیلی بزرگ که در دهان نوزاد به طور کامل جا نمیگیرد به همین دلیل هوای زیادی وارد شکم نوزاد خواهد شد که در نهایت باعث ایجاد درد می شود.
- مادر باید رژیم غذایی درستی را رعایت کند چرا که برخی کودکان به غذاهایی خاص حساسیت و آلرژی دارند که این عامل باعث ایجاد نفخ شکم نوزاد می شود.
- یکی دیگر از عواملی که می تواند باعث نفخ شکم نوزاد شود استفاده از پستانک و یا شیشه شیر می باشد که ممکن است هوا را ببلعد یا به زمان زیادی نیاز داشته باشد تا به شیر خشک عادت کند.
علائم و نشانه های نفخ شکم نوزاد
تقریبا تمام نوزادان درد نفخ شکم را تجربه خواهند کرد که خود را اغلب در غالب دلپیچه نشان خواهد داد اما از آنجایی که نوزادان نمی تواند دلیل گریه و ناراحتی های خود را مطرح کنند در نتیجه باید علائم و نشانه ها را به خوبی بشناسید تا بتوانید به فرزند خود کمک رسانی کنید.
- زمانی که نوزاد شما یک ساعت در طول روز گریه می کند که می تواند نشانه ای از نفخ شکم او باشد چرا که سیستم گوارش نوزاد هنوز توسعه پیدا نکرده است اگر این مداوم تکرار شد حتما با یک متخصص مشورت کنید.
- زمانی که نوزاد خواب منظمی ندارد و نمی تواند به راحتی بخوابد.
- نوزاد نمی تواند به راحتب شیر بخورد.
- مشاهده خون در مدفوع نوزاد.
- اسهال و یا یبوست
- تهوع و یا استفراغ
- کاهش وزن و اشتهای پایین.
- آروغ بیش از حد در روز که می تواند نشانه نفخ شکم نوزاد باشد که هوای زیاد را به همراه شیر و یا استفاده از شیشه شیر و … بلعیده است.
- زمانی که نوزاد گریه می کند به کمر خود قوس می دهد و یا پاهایش را به سمت شکم جمع می کند و یا دست هایش را مشت می کند.
راه های درمان خانگی نفخ شکم نوزاد
- به صورت مدام آروغ نوزاد را بگیرید این کار را بلافاصله پس از شیر دادن انجام دهید.
- نوزاد خود را روی دست خودتان و روی شکم بخوابانید و اجازه دهید گاز از بدن او خارج شود.
- به آرامی به اوشیر دهید سعی کنید زمان شیر دهی را کوتاه کنید تا نوزاد خیلی گرسنه نشود که عمل مکیدن را تند انجام دهد.
- زمانی که نوزاد نیار دارد تا آروغ او را بگیرید خود را از سینه مادر و یا شیشه شیر دور کرده و بی حوصله می باشد در این زمان و بین غذاخوردن باید آروغ او را بگیرید.
- سعی کنید به کودک خود در وضعیت عمودی تر شیر دهید تا هوای کمتری بلعیده شود.
- به هنگام شیر دادن مطمئن شوید که نوک سینه شما کاملا در دهان نوزاد می باشد و اطراف دهان او بسته است.
- اگر کودک شما با شیشه شیر تغذیه می کند آن را تکان ندهید چرا که حباب های هوا وارد آن می شود.
- نفخ شکم نوزاد می تواند باعث درد زیاد شود بنابراین او را به پشت بخوابانید و به آرامی زانوها را به سمت شکم فشار دهید و چند ثانیه نگه دارید و سپس به حالت اولیه برگردانید این کار را روزانه چند مرتبه تکرار کنید.
- شکم نوزاد را به آرامی ماساژ دهید با این کار می تواند به خروج گازها کمک کند اما دقت داشته باشید هیچ گاه کودک را روی شکم نخوابانید چرا که او را در معرض خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد قرار می دهید.