پرخاشگری کودکان انواع مختلفی دارد و اکثر والدین نگران این موضوع و نافرمانی کودک خود هستند. برخی از ان ها مدام به گاز گرفتن افراد مشغول هستند و برخی همیشه در حال دعوای کودکانه می باشد و …. اما در برخی از والدین دیده شده که نه تنها از پرخاشگری کودکان خود جلوگیری نمی کنند بلکه آن ها را تشویق نیز می کنند مثلا افتخار می کنند که کودکشان مدام در حال پرخاشگری با کودکان دیگر است و به آن ها زور می گوید و به این رفتار فرزند خود عنوان با عرضه بودن را می گذارند.
پرخاشگری در کودکان به شدت دیده می شود و هر کدام به نوعی آن را بروز می دهند مثلا: فریاد زدن کودک، گریه های بی وقفه و بی دلیل و … که این تنش ها باید مدیریت شود مخصوازمانی که کودکان به مدرسه و یا پیش دبستانی می روند باید بتوانند این واکنش ها را در خود کنترول کنند. دلایل زیادی وجود دارد که یک کودک مدام در حال پرخاشگری باشد مانند: ژنتیک و یا اضطراب و استرس هایی که در طول روز و زندگی به او وارد می شود.
پرخاشگری در کودکان یک رفتار طبیعی می باشد اما اگر به کرات اتفاق بی افتد خطرناک می باشد و در آینده فرزند شما تاثیر بسیار منفی می گذارد. هر رفتاری که از کودک به نیت صدمه وارد کردن به یک نفر دیگر صورت بگیرد پرخاشگری محسوب می شود این روند نوعی از رفتار همه ی کودکان است که اینگونه می خواهند ناراحتی و نارضایتی خود را بیان کنند اما باید مراقب باشید این نوع برخورد و رفتار از کنترول خارج نشود.
علل پرخاشگری کودکان
- یکی از مهمترین علت هایی که باعث بروز پرخاشگری در کودکان می شود تاثیر عوامل ژنتیکی می باشد یعنی اگکثر کودکانی که مدام در حال پرخاشگری هستند اغلب والدینی این چنینی دارند و از آنجایی که والدین بزرگترین الگو برای کودکان می باشند باید بدانند که بهتر است جلوی تغییرات خلقی خود را بگیرند و روی رفتارشان کنترل داشته باشند.
- برخی کودکان در خانواده ای رشد می کنند که رفتار و برخورد خانواده باعث کم پایین آمدن عزت نفس و اعتماد به نفس کودک می شود به همین دلیل کودک سعی می کند سرخوردگی های خود را با پرخاشگری با دیگران تخلیه کند. بنابراین عوامل خانوادگی می تواند مهمترین تاثیر را بر پرخاشگری کودکان بگذارد مانند: مشکلات و ناراحتی ها میان والدین، افسردگی و رفتارهای منفی والدین، تنبیه شدید کودک توسط خانواده، عدم هماهنگی رفتاری میان پدر و مادر، عدم تشویق کردن کودک، رفتار جنسی اشتباه و آزار دهنده و گرفتن اعتماد به نفس کودک و ….
- برخی از کودکان تجربیات عاطفی بدی را پست سر گذاشته اند مانند: بی توجهی والدین، فقدان حس دلسوزی، مهارت های ارتباطی ضعیف و … که در آینده می تواند باعث بروز خشنونت با انسان ها و حیوانات شود در نهایت باید این کودکان تحت درمان قرار گرفته و از پرخاشگری در کودکان جلوگیری شود.
- تماشای بیش از تلویزیون که برخی کودکان به آن معتاد هستند باعث می شود که کودک تحت تاثیر فیلم و کارتون هایی که میبیند بشود و رفتاری که آن ها از خود نشان می دهند را او در زندگی خود نشان دهد مثلا برخی کارتون ها و یا دیدن ورزش هایی مانند فوتبال، کشتی، بوکس و… که کودک علاقه مند می شود این ها را در زندگی فردی خود اجرا کنند و در نهایت تاثیر منفی که در کارها از او خواهید دید مانند مشت و لگد زدن به اطرافیان و …
- برخی کودکان تحت تاثر نیروهای محیطی بیرون از خانه قرار میگیرند. تمام افرادی که کودک با آن ها در بیرون از خانه در ارتباط است می توانند روی رفتار او تاثیر گذار باشند مانند: دوستان، معلمان و حتی رسانه ها و شبکه های اجتماعی.
رفتار درست با پرخاشگری کودکان
والدین با شناختی که از فرزند خود دارند می توانند برای جلوگیری از پرخاشگری کودکان قدم مهمی بردارند و از همان ابتدا با رفتارهای خود می توانند این موضوع را برطرف و کنترول کنند.
- تربیت کودکان پرخاشگر:
بهتر است از ارتباط کلامی با فرزندتان غافل نشوید. اگر پرخاشگری از او دیدید نیازی نیست همان لحظه برای جلوگیری آن اقدام به داد و فریاد کنید بلکه می توانید زمانی را مشخص کنید تا با او صحبت کرده و او را متقاعد کنید که رفتار غلط از خود نشان داده و می تواند با این اشتباه به دیگران اسیب برساند و از او بخواهید این اشتباه را تکرار نکند و از صمیم قلب بابت اتفاقی که افتاده پیشمان و ناراحت باشد اینگونه می توانید به او بیاموزید که این رفتارها چه عواقب بدی برایش خواهد داشت.
- دوستان او را بشناسید:
همان طور که می دانید دوست تاثیر بسیاری روی شکل گیری رفتارهای کودک دارد. به همین دلیل دوستان نقش بسیار مهمی روی زندگی کودک شما دارند. بنابراین آن ها را بشناسید و رفتارهای آن ها را زیر نظر داشته باشیدو اگر کودک شما دوستی را برای خود انتخاب کرده است که رفتارهای پرخاشگرانه ای دارد باید درباره رفتار اشتباه دوستش با او صحبت کنید و یا حتی در برخی از مواقع باید از ادامه دوستی آن ها جلوگیری کنید.
- وضع کردن قوانین و محدودیت ها:
شما با قوانین و محدودیت هایی که در زندگی کودک وضع می کنید باعث می شوید تا کودک بداند چگونه باید رفتار کند و با رفتارهای اشتباه و درست آشنا می شود. اینگونه می تواند بهتر با دیگران ارتباط برقرار کند چرا که رفتارهای اشتباه را می شناسد و کسی که این رفتارها را از خود نشان می دهد مورد توجه فرزند شما قرار نمیگیرد.
- تشویق کردن کودکان:
تحسین و تشویق را از یاد نبرید اگر فرزند شما رفتار مثبتی از خود نشان می دهد می توانید با بوسیدن، در آغوش گرفتن و محبت کردن او را تشویق کنید. اما در برخی از خانواده ها دیده می شود که پرخاشگری کودکان خود را مورد حمایت قرار می دهند و او را تشویق می کنند و اغلب تعریفی برای این موضوع دارند و می گویند کودک ما قوی و مقتدر است و همین موضوع باعث می شود کودک تصور کند با پزخاشگری . نشان دادن این رفتار می تواند جلب رضایت خانواده را کسب کند.