این روزها یبوست در کودکان بسیار رایج شده است. زمانی که مدفوع کودک سفت و خشک باشد و در برخی موارد هنگام دفع آن با درد روبه رو خواهد شد آن زمان کودک دچار یبوست شده است و برای رفع آن باید تغذیه مفید و رژیم غذایی درست را به کار بگیرید.
باید به کودک خود بیاموزید که نباید دستشویی خود را به مدت زمان بالایی نگه دارد چرا که برخی کودکان اینگونه عمل می کنند همچنین باید ویتامین کودکان و فیبرها را به خوبی بشناسید تا در رژیم غذایی او آن ها را جای دهید.
فیبر مواد معدنی بسیتر مهم است که در رفع و پیشگیری از یبوست بسیار کارآمد می باشد. نوشیدن آب زیاد می تواند در جهت رفع یبوست بسیار موثر باشد.
یبوست نوعی بیماری دستگاه گوارش است که بر روی سلامت کودک به شدت تاثیر می گذارد به همین دلیل باید راه های زیادی را برای رفع آن بشناسید تا بتوانید این بیماری را درمان کنید. یبوست همان خشکی و کم کار کردن مزاج است.
با در نظر گرفتن بعضی از علل آن که عبارتند از غذای رژیمی ضعیف با مصرف کم فیبر، مصرف آب کم، عادت بینظمی در دفع مدفوع، عدم فعالیت بدنی، تغییرات روتین زندگی، ضعف در عضلات شکمی، استرس و مصرف بعضی داروهای خاص، میتوان به رفع آن اقدام کرد.
باید یبوست را به سرعت درمان نمود زیرا با آن که بیماری سطحی و سادهای بهنظر میرسد اما میتوان کل سلامت بدن و گوارش فرد را تحت تاثیر قرار دارد و حتی بر روی سلامت پوست نیز تاثیر بگذارد.
یبوست در کودکان با کم کار کردن روده ها و جمع شدن مدفوع در روده و خشکی آن به وجود می آید و باعث پیدایش و بالا رفتن سمبه وجود آمده از تخمیر و ماندگی غذا در بدن، ایجاد درد در ناحیه شکم، بی اشتهایی و در برخی موارد تهوع می شود.
این موضوع باعث می شود به هنگام دفع مدفوع مقعد کودک پاره و یا خراشیده شود به همین دلیل در مدفوع برخی کودکان خون دیده می شود که در نهایت باعث بروز بواسیر و زخم مقعد می شود. زمانی که یبوست در کودکان شدید باشد باعث بالا رفتن فشار خون و ایجاد ناراحتی های عروقی می شود.
دلایل بروز یبوست در کودکان
یکی از مهمترین دلیل یبوست در کودکان کند کار کردن روده می باشد زیرا در حالت عادی روده حرکتی منظم دارند که باعث می شود دستگاه گوارش در مسیر مشخصی حرکت کند اما به دلایلی حرکات و منظم روده از حالت طبیعی خارج می شود.
یکی از مهمترین دلیل کند کار کردن روده ها آب کم می باشد زمانی که آب بیشتری از مواد غذایی در حرکت روده گرفته می شود باعث خشک شدن و سفت شدن مدفوع می شود که در نهایت به یبوست ختم می شود.
مهمترین دلایل یبوست در کودکان:
- کم بودن آب بدن و عدم استفاده از مایعات کافی در طول روز
- استفاده نکردن از سبزیجات و میوه های تازه که دارای فیبر هستند.
- نداشتن تحرک و فعالیت های کم روزانه
- دیر رفتن به دستشویی
- استفاده از برخی داروهای شیمیایی که دارای عوارض هستند.
- استرس و اضطراب
علائم و نشانه های یبوست در کودکان
- کم شدن دفعات دفع مدفوع که در برخی از کودکان به کمتر از سه بار در هفته می رسد.
- فشار بالا به هنگام دفع مدفوع
- سفت و خشک شدن مدفوع
- احساس درد و یا خونریزی به هنگام دفع مدفوع
- دردهای شکمی که دلیل آن کم شدن اجابت مزاج است.
- کم اشتهایی کودک
- حالت تهوع و یا در برخی موارد استفراغ در کودک
- ترس از رفتن به دستشویی و اجابت مزاج
- نفخ و ورم دل
درمان های خانگی یبوست در کودکان
از آنجایی که یبوست در کودکان موقتی می باشد بهتر است با هر باری که کودک دچار این بیماری می شود از داروهای شیمیایی استفاده نکنید بلکه درمان های خانگی را پیش بگیرید تا این بیماری رفع شود.
استفاده از روغن های خوراکی مناسب در غذا و یا به صورت خوراکی مانند: روغن زیتون، روغن بادام روغن کرچک که می توانید آن ها را با آب و یا آبمیوه ترکیب کنید میزان استفاده به اندازه دو قاشق می باشد.
استفاده از آلوها که باعث شل شدن شکم می شوند که هم می توانید به صورت خشک و هم تازه از آن ها استفاده کنید. اگر تصمیم دارید از آلو و انجیر خشک استفاده کنید آن ها را یک شب در آب خیس کرده و سپس، آلو یا انجیر را با آب آن به کودک دهید.
استفاده از میوه هایی که برای یبوست مناسب هستند مانند: انگور، گلابی، آناناس، کیوی و… البته دقت داشته باشید که آلرژی در کودکان بسیار زیاد است و فرزند شما به این میوه ها آلرژی و حساسیت نداشته باشد.
انجام فعالیت های بدنی و ورزش های مناسب در طول روز و یا آب درمانی با شنا و یا قرار گرفتن در آب گرم که به حرکات درست روده ها کمک می کند. آبرسانی به بدن می تواند بسیار مفید باشد و نوعی درمان خانگی برای یبوست کودکان می باشد.
ماساژ درمانی که می توانید به راحتی آن را در خانه انجام دهید: نوک انگشت خود را دور ناف کودک قرار داده . به جهت عقربه های ساعت و حرکات دایره ای انجام دهید. همچنین می توانید پاهای کودک و یا نوزاد خود را کنار هم قرار داده و به آرامی به سمت شکم فشار دهید. اگر نوزاد شما تغذیه با شیر مادر دارد بهتر است مادر استفاده از مایعات را بالا برده و مدام به فرزند خود شیر دهد.
راه های پیشگیری از یبوست در کودکان
یبوست در کودکان موقتی بوده و می توانید از بروز آن پیشگیری کنید که در بیشتر مواقع باید سبک زندگی و رژیم غذایی کودک را تغییر دهید . بهترین راه این است که کودک را تشویق به تحرک و ورزش های کودکان کنید تحرک برای فرزند شما بسیار مفید می باشد و رژیم غذایی درست می تواند از بروز یبوست در کودکان جلوگیری کند.
- استفاده از مایعات و آب به میزان کافی در طول روز
- استفاده از مواد غذایی دارای فیبر بالا مانند سبزیجات میوه ها و انواع حبوبات برای کودکان
- داشتن تحرک و فعالیت بدنی بالا
- آموزش درست استفاده از دست شویی و دفع مدفوع و ادرار به موقع
- اگر فرزند شما از داروهای خاصی استفاده می کند و به دلیل آن دچار یبوست شده است دارو را با نظر پزشک تغییر دهید.
- سعی کنید کودک خود را عادت دهید تا در زمان مشخصی مدفوع خود را دفع کند یا قبل از خواب و یا هنگام صبح
- از غذاهای ممنوع برای کودکان استفاده نکنید.