مشاهده و وجود خود در مدفوع کودکان امری شایع است که با دیدن آن والدین شوکه می شوند اما باید خونسردی خود را حفظ کنید و اقدام به بررسی این موضوع کنید. علل وجود خون در مدفوع کودکان امکان دارد موضوعی حاد و یا جزئی باشد اما جای نگرانی ندارد و اکثر اوقات بی خطر می باشد البته که قبل از هر اقدامی باسد اطمینان حاصل کنید که رگه هایی که دیده اید خون می باشد و یا چیزی دیگر به همین دلیل باید رنگ و مقدار خون در مدفوع کودکان مشخص شود.
دلایل وجود خون در مدفوع کودکان
در برخی مواقع مواد خوراکی که کودکان استفاده می کنند باعث تغییر رنگ مدفوع می شود حتی برخی داروها می توانند روی رنگ مدفوع تاثیرگذار باشند به همین دلیل باید اطمینان داشته باشید که مدفوع کودک خون دارد یا خیر. اگر مدفوع دارای خون باشد این موضوع می تواند نشان دهنده بیماری باشد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
-
شقاق مقعدی:
شقاق مقعدی نوعی پارگی و یا شکاف در پوست مقعد می باشد که با مدفوع و فشار باعث می شود باز شده و خون از آن خارج شود. اسهال کودک و یا مدفوع سفت و بزرگ باعث می شود که شقاق به وجود بیایید که اکثر بزرگسالان و کودکان به آن دچار هستند و اگر کودک به این مورد دچار باشد باعث می شود به هنگام دفع مدفوع خون در آن دیده شود و برای جلوگیری از این اتفاق باید کارهای زیر را انجام دهید:
- استفاده از آب گرم و حمام با آب گرم
- افزایش فیبر در غذا و نوشیدن بیش از حد آب
- استفاده از لباس های گشاد بنابراین بهتر است به هنگام خرید لباس بچه گانه خانگی لباسی گشاد خریداری کنید که ناحیه زخم را خشک نگه دارد و از مرطوب شدن آن جلوگیری کند.
- از پاک کردن قسمت زخم به صورت محکم خودداری کنید چرا که باعث باز شدن زخم می شوید.
-
یبوست در کودکان:
یبوست برای همه افراد پیش می آید و کودکان نیز از این قائده مستثنی نیستند و اگر این مورد ادامه دار باشد امکان دارد کودک مدفوع را نگه دارد که این موضوع باعث عفونت های دیگر نیز می شود. در این مورد مدفوع بسیار خشک و سفت می باشد و هنگام دفع باعث می شود که مقعد دچار خون ریزی شود.
-
عفونت:
ویروس ها و انگل ها در روده باعث می شوند تا خون در مدفوع کودکان دیده شود. عفونت های باکتریایی بسیار شایع هستند که باعث اسهال خونی نیز می شوند مانند:
- سالمونلا
- ای کلای
- شیگلوز
یکی از عفونت های شایع روتاویروس می باشد و لامبلیا یک انگل است اکثر افراد در سنین مختلف به خصوص کودکان به آن دچار شده اند در نتیجه اگر کودک شما دچا این بیماری شده باشد علائم زیر را خواهد داشت.
- تب
- بی حالی
- درد
- اسهال
-
بیماری التهاب روده:
التهاب روده یکی از مشکلات حاد می باشد که دو نوع بیماری التهابی روده وجود دارد که سیستم ایمنی بدن کودک را مختل می کند.
- بیماری التهاب کرون: نوعی بیماری که باعث می شود دستگاه گوارش از دهان تا مقعد را تحت خطر و تاثیر خود قرار دهد و باعث التهاب آن ها می شود.
- کولیت اولسراتیو: این بیماری می تواند هر قسمتی از روده بزرگ را تحت تاثیر قرار دهد و باعث التهاب آن شود.
بیماری التهاب روده اکثرا در بزرگسالان رخ می دهد اما علائم آن در کودکان: اسهال خونی، وجود مخاط در مدفوع، نداشتن انرژی، درد و تیر کشیدن در قسمت شکم
-
آبسه ی فیستول و مقعد:
اکثر کودکانی که دچار یبوست و اسهال هستند در معرض آبسه ی مقعدی قرار دارند. این بیماری زمانی رخ می دهد که حفره ای پر از چرک و عفونت در مقعد ایجاد شده باشد و فیستول هم زمانی رخ می دهد که این آبسه بهبود پیدا نکند و عفونت آن به پوست راه پیدا کند اگر کودک به آبسه یا فیستول مبتلا باشد، توده ای اطراف مقعد ظاهر میشود و همچنین ترشح از مقعد نیز وجود خواهد داشت.
-
پولیپ:
این بیماری اکثرا برای بزرگسالان رخ می دهد اما پولیپ در کودکان معمولا قبل از رسیدن به 9 سالگی اتفاق می افتد که اصولا در سن های 2 تا 6 سالگی نمایان می شود و منجر به خون در مدفوع کودکان می شود که همراه آن درد در شکم زیاد می شود.
-
اسهال:
اگر خون در مدفوع کودکان به همراه اسهال مشاهده شود دلایل زیر را دارد:
- عفونت های ویروسی و یا باکتری
- انگل
- کولیت اولسراتیو
- کرون
علائم خون در مدفوع کودکان
رنگ خون در مدفوع بسیار مهم است که یا قرمز تیره می باشد و یا قرمز روشن که این موضوع می تواند به پزشک کمک کند تا علت را بررسی کرده و دلیل آن را مشخص کند. خون روشن به پزشک نشان می دهد که در قسمت انتهایی روده بزرگ مشکلی رخ داده است و رنگ خون تیره نشان می دهد که در قسمت ابتدایی روده مشکلی رخ داده است. اما علائم خون در مدفوع کودکان عبارت اند از:
- حساسیت
- حرکات روده تغییر کرده باشد.
- درد
خونی که در مدفوع کودکان مشاهده می کنید می تواند به رنگ های زیل باشد:
- قرمز روشن که روی مدفوع دیده می شود.
- قرمز تیره که همراه با مدفوع دیده می شود.
- مدفوع تیره و قیری
چه زمانی دیدن خون در مدفوع کودکان نگران کننده است؟
زمانی که کودک شما نوپا باشد و علائم زیر را داشته باشد که به همراه آن خون در مدفوع کودکان هم مشاهده شود باید هر چه سریع تر به متخصص مراجعه کنید.
- تب
- درد
- مدفوعی که دارای قوام بالا و به شکل قیر می باشد.
- رنگ مشکی مدفوع
- بی اشتهایی
- کم آبی و میل نداشتن به نوشیدنی ها
- ضعف و بی حالی
- رنگ پریدگی
- ماآرامی کودک
- لخته های خون در مدفوع
درمان خون در مدفوع کودکان و نوزادان
درمان خون در مدفوع کودکان و جلوگیری از خون ریزی مقعدی مطابق با بیماری کودک متفاوت می باشد اما اگر کودک شما دچار بیماری خاصی نمی باشد می توانید درمان های خانگی را آغاز کنید و به بهبود عارضه هایی مانند یبوست، شقاق مقعدی کمک کنید.
بهترین راه ها برای جلوگیری از یبوست کودکان استفاده از فیبر زیاد و نوشیدن آب و مایعات فراوان در طول روز می باشد به همین دلیل باید به رژیم غذایی کودک خود توجه ویژه ای داشته باشید. همچنین بعد از دفع مدفوع مقعد او را تمیز نگه دارید تا عفونت از راه زخم شقاق وارد بدن او نشود بنابراین محل را به آرامی شسته و با آرامش آن را خشک کنید.
حمام آب گرم می تواند گزینه ای درست باشد در نتیجه وان حمام را با آب گرم پر کنید و اجازه دهید کودک در آن بنشیند اضافه کردن جوش شیرین به آب می تواند به تسکین درد کمک کند. می توانید از وازلین و کرم برای بهبود زخم مقعد استفاده کنید همچنین این موضوع باعث می شود مدفوع راحت تر خارج شود. داروهای ضد میکروبی و آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت روده و باکتری ها موثر هستند همچنین می توانند به بهبود آبسه روده کمک کنند.