برای داشتن فرزندی سالم، زیبا و کودکی نابغه باید ویتامین کودکان را به خوبی بشناسید. ویتامین ها نه تنها بر روی سلامت آن ها تاثیر گذار هستند بلکه کمبود آن ها می تواند بر روی زیبایی کودک نیز تاثیر گذار باشد. کودکان در حال رشد هستند و باید ویتامین های مهم بدن را از منابع غذایی و یا داروها دریافت کنند بسیاری از مواد غذایی هستند که بر روی رشد مغزی کودکان تاثیر بسیار بالایی دارند که ما در یکی از مقالات آن ها را به طور کامل توضیح داده ایم.
ویتامین کودکان را می توانید با یک رژیم غذایی متعادل و مناسب تامین کنید نگهداری از کودکان بر عهده والدین و افراد خانواده می باشد بنابراین باید برای ایمنی آن ها قدم هایی را بردارید و برای رشد درست و دریافت ویتامین ها مواردی را رعایت کنید تا از سلامت آن ها محافظت کنید.
کودکان همواره در حال رشد هستند و به همین دلیل نیاز است که ویتامین ها و مواد معدنی سالم را دریافت کنند. اکثر کودکان با غذاهایی که می خورند می توانند مواد معدنی مهم بدن را دریافت کنند اما تحت شرایط خاص ممکن است کودک نیاز به مکمل غذایی که حاوی ویتامین و مواد معدنی باشد را داشته باشد.
ویتامین کودکان برای سلامت و زیبایی
-
ویتامین D
مهمترین ویتامین کودکان که باید تامین شود ویتامین D می باشد. این ویتامین بر اثر تابش نور خورشید به پوست بدن تولید می شود که در برخی از غذاها به مقدار کم موجود می باشد. این ماده می تواند افزایش جذب کلسیم را بالا برده و استخوان بندی محکم را در کودک به وجود بیاورد همچنین باعث عملکرد بهتره عضلات می شود. منابع مهم برای دریافت این ویتامین کودکان با: ماهی های چرب، قارچ، زرده تخم مرغ، تن ماهی، ماهی سالمون و…
اگر کودک شما کمبود ویتامین D داشته باشد:
- حساسیت بالای استخوان ها در برابر درد
- افزایش خطر شکستگی استخوان
- ایجاد اختلال در رشد کودک
- متوقف شدن رشد
- تغییر شکل اسکلت بدن
- گرفتگی و درد عضلات
- ناهنجاری های دندانی
-
آهن
یکی از مواد معدنی که برای بدن بسیار مهم و حیاتی می باشد آهن است که نقش آن انتقال اکسیژن به خون می باشد که امری مهم برای رشد مغزی و انرژی مهم روزانه است. اکثر کودکان و نوزادان در معرض کمبود آهن می باشند. منابع غذایی که میتوانند آهن بدن را تا حدودی تامین کنند: مرغ و ماهی، گوشت قرمز بدن چربی و استفاده از مکمل های آهن که باید طبق دستور پزشک استفاده شوند چرا که مصرف بالای آن می تواند منجر به بروز اغلب خطرات در کودک شود.
عوارض کمبود آهن در کودکان:
- تنفس غیر نرمال و نفس نفس زدن
- بی اشتهایی
- خستگی زیاد
- تولید نشدن سلول های قرمز خون که حامل اکسیژن هستند
- کاهش هموگلوبین
- کم خونی
-
ویتامین (B3)
دو ماده شیمیایی اسید نیکوتینیک و نیکوتین آمید که نقشی بزرگ در سلامت پوست، گوارش و روان کودک دارد که بدن قادر به تولید این ویتامین نمی باشد. منابع مهم برای تامین این نوع ویتامین کودکان : بادام زمینی، دل و قلوه و حبوبات هستند.
عوارض کمبود ویتامین B:
- احساس ضعف در عضلات و کم شدن اشتها
- تیرگی رنگ پوست
- تغییرات دستگاه گوارش
- التهاب عصبی و احتلالات سیستم عصبی بدن
- پیدا شدن ضایعات پوستی
- ترک خوردن بدن
-
کلسیم
یکی از مهمترین ویتامین کودکان که به رشد آن ها و محکم و قوی شدن استخوان بدن کودک بسیار کمک می کند و دریافت آن برای بدن ضروری می باشد کلسیم است که باعث می شود کودک در دوران بزرگسالی استخوان بندی قوی داشته باشد. منابع مهم برای دریافت کلسیم: انواع لبنیات(کشک، شیر، ماست و پنیر)، انواع سبزیجاتی که دارای برگ هستند، عدس، بادام، ماهی ساردین و…
علائم و عوارض کمبود کلسیم در کودکان:
- گرفتگی و درد در قسمت بازو و ران
- ایجاد اختلال در خواب
- شکننده بودن ناخن ها
- عدم و یا تاخیر در تولید مینای دندان
- گرفتگی غضلانی
- داشتن استخوان های ضعیف
-
روی
روی را می توانید در موادی مانند: گوشت بدون چربی، سبزیجات و لبنیات، میوه ها، نخود و لوبیا های پخته شده، غلات غنی شده و… پیدا کنید. کمبود روی امروز بسیاری از افراد را درگیر کرده و حدود یک سوم جهان درگیر این موضوع می باشند.
عوارض کمبود روی:
- بی اشتهایی و نداشتن میل به غذا
- اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن
- توقف رشد
- وجود لکه های سفید روی ناخن
- تکرار سرماخوردگی
- اختلال در حس چشایی و بویایی
- اسهال و ریز مو
- اوتیسم
-
ویتامین B 12
هر چقدر در دوران بارداری مادر به دریافت این نوع ویتامین توجه داشته باشد، میزان و مقدار آن برای سال های اولیه رشد کودک خوب است ویتامین ب 12 نقش بسیار مهمی در تولید سلول های قرمز و DNA خون دارد و کمک به کارکرد سیستم عصبی کودک می کند. منابع دریافت این نوع ویتامین کودکان انواع ماهی، گوشت، مرغ، لبنیات و تخم مرغ هیتند.
علائم و عوارض کمبود ویتامین B 12:
- تاخیر در رشد کودک
- ضعف و خستگی مداوم
- سردرد و گیجی
- از بین رفتن اشتها
-
منیزیم
هیپومنیزم که در رشد کودک و تنظیم عنلکرد اعصاب و عضلات بسیار مهم است همچنین برای سطح قند و فشار خون بسیار مفید است و ساخت پروتئین، استخوان و DNA بسیار اهمیت دارد اما متاسفانه در بین کودکان کمی در اندازه آن بی دقتی می شود و آن را نادیده می گیرند. منیزیم را می توانید در منابعی مانند: انواع آجیل، تخمه کدو، آووکادو، موز، بادام زمینی و ذرت بو داده، شکلات تلخ و … پیدا کرد و با استفاده از آن ها منیزیم بدن را تامین کرد.
عوارض کمبود منیزیم:
- کشیدگی و اسپاسم عضلانی
- خستگی و ضعف عضلات بدن
- افسردگی در کودکان و بی علاقگی و بروز اختلالات روانی
- فشار خون بالا
- نامنظم شدن ضربان قلب
- به وجود آمدن آسم
- پوکی استخوان
-
ویتامین B
کمبود این ویتامین می تواند باعث ایجاد زخم های دهانی شود و عوارض جانبی بسیاری دارد. ویتامین های ب دارای گروه مختلفی هستند که کمبود هر کدام عوارض خاصی دارد.منابع مهم برای دریافت این نوع ویتامین در مواد غذایی مانند: گوشت، ماهی، تخم مرغ، انواع سبزیجات برگ دار، انواع لبنیات و آجیل ها هستند.
عوارض کمبود ویتامین ب در کودکان:
- درد و خستگی عضلانی
- گرفتگی شدید عضلات
- شکنندگی ناخن و مو
-
ویتامین C
کمبود این ویتامین را می توانید در لثه کودک مشاهده کنید اگر کودک کمبود این نوع ویتامین را داشته باشد به هنگام مسواک زدن، لثه دچار خون ریزی و التهاب می شود. این نوع ویتامین را می توانید در منابع غذایی مانند: انواع میوه و سبزیجات، کلم بروکلی، کیوی، فلفل دلمه پیدا کنید.
عوارض و علائم کمبود ویتامین C در کودکان:
- ایجاد لکه های پوستی
- اسفنجی شدن لثه ها
- خونریزی غشاهای مخاطی
- ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
- سرماخوردگی های مکرر
- کبودی های بی مورد و مداوم بر روی بدن
- ضعف عضلانی
-
ویتامین A
این نوع ویتامین به واسطه ی بدن تولید نمی شود و باید آن را از مواد غذایی دریافت کرد. این ویتامین کودکان باعث می شود تا در بهبود بینایی، سلامت چشم و پوست تاثیر گذار باشد. این نوع ویتامین ذرا می توان از مواد غذایی مانند: هویج، فلفل دلمه، پرتقال، انواع سبزیجات برگ دار، تخم مرغ و … دریافت کرد.
عوارض کمبود میتامین آ در بدن:
- دو بینی
- مشکلات بینایی
- خشک شدن چشم ها
- خشکی پوست