قطعا کودکان برای رفتار درست نیاز به آموزش دارند و والدین موظف هستند با آموز رفتار مودبانه کودکان را تربیت کنند چرا که دلیل رفتارهای بد و بی ادبی های کودکان بدون عمد می باشد و آن ها بزرگترهای خود را الگوی رفتار قرار می دهند بنابراین اگر می خواهید رفتار مودبانه کودکان خود را ببینید باید اول خود شما رفتاری درست و مودبانه داشته باشید.
برای آموزش رفتار مودبانه کودکان باید صبر و آرامش بالایی داشته باشید و بدانید که فریاد و تنبیه کاری را پیش نمی برد بلکه کودکان هنگام آرام بودن شما تاثیر پذیری بالاتری دارند و بهتر متوجه صحبت های شما می شوند. امروزه والدین فرصت کافی برای تربیت و آموزش آداب و معاشرت به کودکان ندارند اما باید سعی کنید تا شخصیت درستی از کودک خود بسازید.
قوانین رفتاری اساسی برای کودکان به اندازه پوشاک و تغذیه مهم است و باید برای آداب و معاشرت کودکان همانند یادگیری علم تلاش کرد. کودکان امیدان آینده یک کشور هستند که باید در تمامی مراحل خصوصا آموزش رفتار مودبانه کودکان بسیار تلاش کرد تا شخصیت آن ها به درستی شکل بگیرد. باید به عقاید فرزند خود احترام بگذارید مثلا زمانی که به خرید لباس بچه گانه رفته اید به او اجازه دهید تا در مورد لباسی که می خواهد به تن کند نظر بدهد و اگر انتخابی اشتباه داشت با توضیح منطقی او را قانع کنید.
نحوه آموزش رفتار مودبانه و آداب معاشرت به کودکان
همیشه پدر و مادر و بزرگتران یک خانواده الگویی هستند برای کودکان و کودک از رفتارهای آن یاد میگیرد که باید چگونه برخورد داشته باشد مثلا کتاب خواندن کودکان را در نظر داشته باشید، کودک شما باید این کار را در رفتار شما دیده باشد تا علاقه به انجام آن پیدا کند. بنابراین برای آموزش رفتار مودبانه کودکان باید اول به رفتار خود یک نگاه بی اندازید و رفتار و برخورد خود را ارزیابی کنید.
- به کودکان یاد بدهید برای درخواست انجام کاری و یا طلب کردن چیزی از دیگران، کلمه ی لطفا را در جمله ی خود به کار ببرند.
- کودک باید یاد بگیرد که در مقابل لطف دیگران تشکر کند و این نشانه رفتار مودبانه کودکان است و اگر فردی برای او کاری انجام داد باید بابت کمک و مهربانی او کلمه ی تشکر را به زبان بیاورد این کار به کودک می آموزد که در مقابل لطف و کمک دیگران قدرشناس باشد.
- فرزند شما باید بداند قبل از انجام کارهای مهم اجازه بگیرد اما نه برای انجام هر کاری، باید به او بی آموزید در چه مواقعی اجازه گرفتن از بزرگتر نیاز است مانند: زمانی که نیاز دارد وسیله ای را از کیف شما یا کسی خارج کند باید بداند این کار اشتباه است و کیف را نزد صاحبش ببرد تا او اجابت نیاز کند و یا به هنگام بیرون رفتن از خانه باید از پدر و مادر خود اجازه بگیرد و …
- آموزش رفتار مودبانه کودکان در بیرون از منزل بسیار مهم است و این نشانه شخصیت و روابط اجتماعی در کودکان است اما باید توجه داشته باشید برای کسب تمامی این ها نیاز است گام به گام او را آموزش دهید.
- برای آموزش رفتار مودبانه کودکان به او بی آموزید که احترام به بزرگترها یکی از واجبات است و اگر بزرگتری در یک مکان حضور دارد باید نزدیک برود و سلام کند البته که کودکان خجالتی باید با روش های خاصی تربیت شوند و نباید با فشار زیاد موجب اذیت و آزار آن ها شوید.
- به کودک خود بی آموزید که با دوستان و هم سن های خود و حتی کوچک تر از خود باید با مهربانی برخورد کند و نباید کسی را ناراحت کند مثلا در مدرسه با همکلاسی های خود بازی کند و یا به عقاید آن ها احترام بگذارد.
- بهداشت فردی یکی از مهمترین بخش های تربیت و رفتار مودبانه کودکان است بنابراین به او بی آموزید که بهداشت را رعایت کند مثلا: هفته ای سه مرتبه حمام کند، هنگام سرفه و عطسه کردن با دست و یا دستمال دهان خود را بپوشاند و …
- زمانی که با دوستان و فامیل رو به رو می شود حتما باید سلام و احوالپرسی کند و نحوه بیان کلمات و گفتگو را به او آموزش دهید. به او بی آموزید که در مکالمه با دیگران شرکت کند و اجازه دهد تا اطرافیان هم عقاید و صحبت های خود را بیان کنند. باید بداند که جمع فقط او نباید صحبت کند در غیر این صورت دچار عادت های بد در بزرگسالی خواهد شد.
- به کودک خود آموزش دهید تا درباره ظاهر دیگران نظر ندهد و ویژگی های خوب را در یک فرد ببیند و بداند که همه ی افراد می توانند ظاهری متفاوت داشته باشند هرچند که فرزند شما آن را نپسندد.
- برای آموزش رفتار مودبانه کودکان باید نکات ریز و درشتی را در نظر داشته باشید مثلا به کودک خود بی آموزید به هنگام وارد شدن به هر مکان، خانه یا اتاقی اول از هر چیز باید در بزند و کسب اجازه برای ورود کند.
چرا برخی از کودکان حرف گوش نمیکنند؟
اگر به دنبال آموزش رفتار مودبانه کودکان هستید و جواب مثبتی نگرفته اید باید به دنبال دلیل و ریشه ی اصلی آن باشید. در هر حالتی باید رفتار صبورانه ای داشته باشید و اگر فرزند شما درچار خطایی شده است اول از هر برخوردی توضیح و دلیل آن کار را از او بپرسید. همیشه به یاد داشته باشید که هر چه بیشتر بابت هر کاری به کودک خود تذکر بدهید تاثیر پذیری کمتری از او دریافت خواهید کرد.
باید بدانید که استفاده از کلمات منفی و یا کلمات دستوری کودک را لجباز می کند و هر چه از این کلمات بیشتر استفاده کنید کودک بیشتر از فرمان شما سرپیچی می کند در نتیجه برای بهبود این موضوع بهتر است در انتخاب کلمات دقت بالایی داشته باشید و صبورانه به حل مسائل بپردازید.
از کودک خود انتقاد بیش از حد نکنید همه ی افراد از کسانی که انتقاد بیش از حد می کنند خوششان نمی آید. از کلمات منفی دوری کنید و دائما کلماتی که کودک را آزار می دهد را به کار نبرید. کودکان آموزش های رفتاری را باید با آرامش والدیت دریافت کنند پرخاش و تند صحبت کردن کاری را پیش نمی برد.