زمانی که باکتری های گوش زیاد می شود و مایع در پشت پرده گوش تجمع پیدا می کند کودک دچار عفونت گوش می شود. عفونت گوش در کودکان با التهاب گوش میانی رخ می دهد. کودکان بیشتر از بزرگسالان به عفونت گوش مبتلا می شوند. یکی از شایع ترین عفونت هایی که برای کودکان رخ می دهد عفونت گوش می باشد که برای کودک بسیار آزاردهنده می باشد.
گوش میانی از قسمت پرده گوش تا قسمت بیضی شکل سوراخ درونی گوش را شامل می شود بنابراین زمانی که عفونت گوش در کودکان رخ می دهد یعنی آسیب بافت در قسمت نام برده می باشد. زمانی که این موضوع شدت بالایی داشته باشد حتما باید کودک را نزد متخصص ببرید و مورد پیش آمده را پیگیری کنید چرا که می تواند منجبر به ناشنوایی کودک شود.
در واقع 3 نوع عفونت گوش وجود دارد:
- اوتیت میانی شایع ترین نوع عفونت گوش در کودکان می باشد. که باعث می شود قسمت گوش میانی متورم و آلوده شود که در نتیجه باعث می شود مایع در پشت گوش گیر کرده و باعث عفونت و درد شدید شود که برخی کودکان ممکن است با این شرایط تب کنند.
- افیوژن نوعی دیگر است که مایع پشت پرده گوش گیر کرده و شاید کودک دردی احساس نکند اما پزشک می تواند آن را تشخیص داده و با دستگاه خاص خود این موضوع را متوجه شود.
- در نهایت یکی از دردناک ترین عفونت گوش در کودکان اوتیت میانی همراه با افیوژن است که مایع مدت بسیار طولانی پشت پرده گوش می ماند و باعث درد بسیار شدید می شود همچنین می تواند بر شنوایی کودک تاثیر گذار باشد و در برخی مواقع باعث ناشنوایی کودک نیز می شود.
علائم و نشانه های عفونت گوش در کودکان
تقریبا می توان گفت هر کودکی دچار عفونت گوش می شود در برخی از مواقع متوجه آن نشده و خود به خود رفع می شود و در برخی از مواقع شدت بالایی پیدا می کند و نیاز به درمان دارد اکثر کودکان در سن های 3 تا 6 سالگی این درد را تجربه خواهند کرد.
- زمانی که کودک نمی تواند درد خود را بیان کند زیاد گریه می کند و بی حال است. البته که در این زمان هم نوزاد دست خود را بیشتر به سمت گوش و محل درد می برد.
- خواب راحتی ندارد و مدام گوش های خود را می کشد.
- تب کردن
- ترشح مایع گوش به رنگ زرد شفاف و یا خونی رنگ
- سرفه و آبریزش بینی
- مشکلات شنوایی و از دست دادن تعادل شنوایی و تعادل بدن
- تهوع و در برخی مواقع استفراغ
- بروز اسهال در کودکان
- کم شدن اشتهای کودک
عواملی که باعث عفونت گوش در کودکان می شود؟
در اکثر کودکان زمانی عفونت بالا گرفته می شود که از قبل دارای عفونت تنفسی بوده باشند و این عفونت به گوش های آنان منتقل میشود. وقتی مجرایی که گوش میانی را به حلق متصل می کند مسدود یا متورم شود باعث ایجاد عفونت گوش در کودکان می شود.
عفونت گوش در کودکان و بزرگسالان بسیار شایع می باشد اما این بیماری بیشتر در کودکان رخ می دهد درست در زمانی که تجمع باکتری ها افزایش می یابد که باعث بروز گلو درد و سرفه می شود و علائمی مانند سرماخوردگی ایجاد می کند و عفونت تنفس فوقانی شروع می شود. این عفونت اگر باکتریایی باشد در گوش میانی پخش شده و در نهایت باعث درد و عفونت گوش در کودکان می شود.
عفونت گوش میانی در کودکان
همان طور که میدانید گوش هر انسانی از سه قسمت اصلی تشکیل شده است:
- گوش میانی:
درست همان جایی که عفونت گوش رخ می دهد گوش میانی است. بین پرده گوش و گوش داخلی که دارای سه استخوان ریز می باشد که به آن ها سندانی، رکابی و چکشی می گویند که ارتعاشات صوتی را از گوش خارجی به گوش داخلی منتقل می کنند. استخوان های گوش میانی توسط هوا احاطه شده اند.
- گوش داخلی:
گوش داخلی شامل 3 مجرای نیم دایره ایی شکل است که به انسان برای حفظ تعادل کمک می کند. بخش دیگری از گوش داخلی، حلزون گوش می باشد که ارتعاشات صدا را از گوش میانی به سیگنالهای الکتریکی تبدیل می کند و عصب شنوایی هم این سیگنال ها را از حلزون تا مغز حمل می کند.
- گوش بیرونی:
به گوش بیرونی پینه گفته می شود و شامل هر آنچه است که شما به راحتی مشاهده می کنید.
برخی از قسمت هایی که به گوش نزیک و مرتبط هستند هم می توانند در ایجاد عفونت گوش موثر باشند مانند: لوله استاش یک گذرگاه کوچک است که باعث اتصال قسمت فوقانی گلو و گوش میانی می باشد. وظیفه ی آن، تأمین هوای تازه گوش میانی ، تخلیه مایعات و ثابت نگهداشتن فشار هوا بین بینی و گوش است.
آدنوئیدها لایه های کوچکی از بافت هستند که در پشت بینی و در بالای گلو و در نزدیکی مجرای شیپور استاش قرار دارند. آدنوئیدها بیشتر از سلولهای سیستم ایمنی بدن ساخته شده اند. آنها می توانند باکتری هایی که از دهان وارد بدن می شوند را جذب و از بین ببرند و با عفونت مبارزه می کنند.
درمان عفونت گوش در کودکان
یکی از روشهای خانگی برای درمان عفونت گوش در کودکان زیر دو سال با استفاده از شیر مادر امکان پذیر می باشد. شیر مادر دارای آنتیبادی طبیعی است و میتواند عوامل باکتریایی و ویروسی ایجاد کننده عفونت گوش را از بین ببرد. به همین دلیل میتوانید در مراحل اولیه و خفیف عفونت روزانه چند قطره شیر مادر داخل گوش نوزاد ریخته و صبر کنید تا شیر مادر در تمامی مجرای گوش به خوبی پخش شود بعد از آن با استفاده از دستمالی تمیز اطراف گوش را تمیز کنید.
اگر تمایل دارید با استفاده از دارو عفونت گوش در کودکان را از بین ببرید باید بدانید که گوش کودکتان تا چه حدی عفونت کرده است و علت عفونت را شناسایی کنید. برای عفونتهای گوش با عامل باکتریایی و عفونت گوش با عامل ویروسی داروهای متفاوتی لازم دارد. در مواقعی که عامل عفونت گوش در کودکان باکتریایی است یا اینکه مدت زمان ابتلا به عفونت طولانی شود آنتیبیوتیک برای عفونت گوش در کودکان استفاده میشود. آموکسی کلاو برای عفونت گوش کودکان مناسب است. البته در نظر داشته باشید که برای درمان عفونت گوش در کودکان زیر یک سال نباید آنتیبیوتیک را بدون تجویز پزشک مصرف کنید.