کشف استعداد کودکان بر اساس اصول روانشناسی بزرگترین دغده پدر و مادر است. به این دلیل که در پس ذهن هر پدر و مادری، ثمرهی سالها تلاش و حوصله برای رشد و نموی فرزندشان به یک اصل برمیگردد. پیشرفت و موفقیت فرزندشان. یعنی از لحاظ مالی، شخصیت اجتماعی، تحصیلات و خیلی پارامترهای دیگر دوست دارند فرزندشان را در بالاترین سطح ببینند. چه این موفقیت مربوط به کمال خود فرزندشان تلقی شود و چه اینکه خود پدر و مادر کارنامه عملکرد خود را موفق ببینند و در ناخودآگاهشان از خود راضی باشند. اما قطعا اولویت اول کشف استعداد کودکان در راستای موفقیت های شخصی کودک است.
وقتی صحبت از کشف استعداد فرزندان باشد نقش مادران بسیار پر رنگ تر است. به این جهت که مادران زمان بیشتری را با کودک میگذرانند و علاوه بر پیوند عمیق تری که بین مادر و فرزند است، تاثیر پذیری بیشتری هم دیده میشود. پس در اینجا قصد داریم موضوع مهم را بیان کنیم. اینکه در تصمیم گیری هایی که برای استعدادیابی ها و مسیردهی هایی که به کودکان میشود نظرات مادران در اولویت بالاتری قرار میگیرد. اگر میپرسید چرا یک بار دیگر همین پاراگراف را از ابتدا مطالعه کنید.
در ادامه حتما به این موضوع خواهیم پرداخت که روش های کشف استعداد کودکان چیست و از چه راهی بفهمیم که کودکمان به چه چیزی علاقه دارد. و چگونه کودکمان را تشویق کنیم تا توانایی بروز استعدادهای خودش را داشته باشد. اما قبل از آن حتما باید درک اولیه از انواع استعداد در کودکان پیدا کنیم. امروزه مراکزی برای کشف استعداد کودکان تشکسل شده است که بهتر است قبل از رفتن به این اماکن خواب کودک به خوبی انجام شده باشد تا پر انرژی و سرحال باشد.
انواع استعداد در کودکان
- استعداد های فیزیکی
- استعدادهای شناختی
- استعدادهای حسی
شاید دسته بندی های مختلف دیگری هم باشد. اما با یک نگاه اجمالی میتوان گفت که برای عملیات های منطقی و محساباتی نمیتوان دسته جدایی از استعدادهای شناختی در نظر گرفت و کشف استعداد کودکان با آنالیز و تحلیل همین 3 دسته امکان پذیرست.
دقت داشته باشید : تمام شناخت ما از دنیای اطراف بر اساس حواس 5 گانه ماست. یعنی بویایی، چشایی، شنوایی، بینایی لامسه و در مورد آخر میتوان حس ششم که ارتباط مستقیم با ناخودآگاه دارد هم در نظر گرفت. از ابتدای تولد و در مراحل رشد نوزاد مشاهده میشه برخی کودکان برای مثال شنوایی قوی دارند. یعنی واکنش سریعی نسبت به صداهای اطراف دارند و … .
شما به عنوان مادر یا پدر این توایی اولیه را احتمالا به یاد دارید. در اصل استعداد یابی کودکان از همین نقطه آغاز میشود. در نهایت ترکیب حواس مختلف با هم باعث سمت و جهت گیری استعداد کودک شما به 3 موردی که در بالا ذکر شد میگردد.
مثالی بزنیم تا قضیه روشن تر شود. اینکه قدرت چشایی و بویای کودک شما از سنین پایین قوی باشد میتواند به استعداد آشپزی ختم شود. و اما بیایید یک مقدار تخصصی تر این مثال را دنبال کنیم.
جملهی بالا اهمیت بسیار زیادی دارد. در مثالی که ذکر شد شما ممکن است کودکی داشته باشید که به اصطلاح بد غذا باشد. خوب برداشت اولیه شما چیست؟ آیا فکر میکنید کودک شما نسبت به یکی از نیاز های اولیه و ابتدایی انسان بی تفاوت است. خیر. مشکل اینجاست که شما باید بررسی کنید چه نوع عطر و طعم برای فرزند شما دلچسب تر است زیرا تغذیه کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است.
ممکن است کودکتان با قدرت بالای چشایی و بویایی طعم غذای شما را تحلیل میکند و شما بدون توجه به این مسئله که غذای شما چه طعمی میدهد اصرار به خوراندن به زور غذا به کودکتان میکنید. تنها چیزی که برای شما اهمیت دارد این است که غذای شما غنی از مواد مغذی باشد. اما غافل ازینکه اگر کودک شما حساسیت پیدا کند و جبههای نسبت به شما پیدا کند که تمام غذاهایی که شما برایش میپرید را پس بزند مشکلات جدیتری به بار میاید.
مثال بالا به این دلیل ذکر شد که دقت داشته باشید با حساسیت بالایی واکنش های حواس 5 گانه کودکتان را بررسی کنید و خستگی از انجام فعالیت های روزمره در خانه یا محل کار باعث غفلت از مهمترین جنبه تربیت کودک تان نشود.
استعدادهای فیزکی و حرکتی کودک
برخی کودکان توانایی های حرکتی و فیزیکی برجسته تری نسبت به باقی دارند. اگر کودک شما از ابتدا تمرکز بالا در راه رفتن داشته باشد یا هماهنگی بالایی در تکان داده دست ها داشته باشد. یا برای مثال به نسبت هم سن های خود اگر راحت تر بر روی زمین مینشیند یا بلند میشود، بدین معناست که ارتباط عصبی بین فعالیت های مغزی و اندام بدنی کودک شما به نست سایرین در سطح بالاتری قرار دارد. طبیعی است که موارد بسیار زیادی برای این شناخت وجود دارد، اما مهم شناخت این استعداد و شکوفا کردن آن است. موفقیت های المپیکی و ورزشی و مسابقات اتومبیل رانی و خیلی موارد دیگر نیاز به این دسته استعدادها دارند.
استعدادهای شناختی
شاید بتوان گفت مهمترین استعدادها در این دسته قرار میگیرند. به این دلیل که تمامی توانایی ها و موفقیت های فردی در استعداد های مختلف نیاز به حداقلی از استعداد شناختی دارند.
به زبان ساده و کوتاه به تحلیل و درک ارتباط با محیط اطراف استعداد شناختی میگویند. شناخت رنگ ها ، اولویت بندی ها ، انتخاب ها و خیلی پارامترهای دیگر که شما در بازهای کودکانه میبینید تماما مربوط به این دسته است. تحلیل های ریاضی، فعالیت های برجسته اجتماعی و تا حدودی اکثر استعدادها بر پایهی این استعداد شکل میگیرد.
استعدادهای حسی
نوع دیگری از تلفیق زیبای حواس 5 یا 6 گانه استعداد های حسی است. کودکانی که احساسات قوی دارند، میتوانند در عرصههای موسیقی، آثار هنری مانند نقاشی و یا حتی طراحیهای صنعتی ، علم بزرگ و جدید تبلیغات و … شکوفا شنوند.
اگر با دقت مطالب بالا را مطالعه کرده باشید میتوانید این برداشت را داشته باشید که خیلی از نبوغ ها و موفقیت ها نیاز به شاید چند نوع از استعداد ها داشته باشد. این مورد که کدامیک بیشتر برای شخص به شخص میتواند متفاوت باشد. چیزی که اهمیت دارد شناخت نوع توانایی کودکتان است.
کشف استعداد کودکان با شناخت انواع توانایی
توانایی های فردی کودکتان را میتوانید در دسته بندی های زیر کشف کنید و با تحقیق در زمینه آن توانایی بخصوص کشف استعداد کودکتان میسر میشود.
توانایی تخیل، داستان سرایی، برقراری ارتباط سریع، خلق و نوآوری، محسبات منطقی و ریاضی، تاثیرگذاری و جلب رضایت گرفتن و هزاران شواهد و علائم دیگر وجود دارند که شما بهتر از هر کس دیگری توانایی کشف آن را در فرزندتان دارید.