فریاد زدن کودک در سنین مختلف برای هر پدر و مادر آشنا می باشد و اکثر والدین آن را تجربه کرده اند. بسیاری از کودکان در سنین مختلف فریاد زدن را راهی مناسب برای به دست آوردن خواسته های خودشان و یا بیان عواطف و برقراری ارتباط می دانند. اکثر والدین نیز در مقابل فریاد زدن کودک تسلیم می شوند و آن ها را به خواسته ای که دارند می رسانند در نتیجه این موضوع راهی مناسب می شود برای کودک تا به هر آنچه علاقه دارد حتی نامناسب به آن دست پیدا کند.
دلایل مختلفی برای فریاد زدن کودک وجود دارد که ما در این مقاله به آن ها اشاره خواهیم کرد اما بهتر است بدانید این مورد برای همه ی کودکان یکسان است و ادامه دار بودن آن را قطع این مشکل به برخورد والدین بر میگردد. چرا که رشد کودک با این موضوعات همراه می باشد و تربیت و شخصیت دادن به او کار والدین و نزدیکان او می باشد.
یکی از بهترین راه هایی که اکثر روانشناسان آن را مسیری درست می دانند توجه نکردن به فریاد زدن کودک می باشد و اینکه پدر و مادر باید صبر و حوصله ی خودشان را بالا ببرند و نه اینکه همراه کودک به داد زدن و فریاد کشیدن برای ساکت کردن فرزند خود بپردازند بنابراین باید به او گوشزد کنید که اگر به داد زدن ادامه دهد صدای او را نمی شنوید و به او توجهی نخواهید کرد.
بهتر است بدانید فرزند شما زمانی که سن پایین و کمی دارد با فریاد زدن می خواهد با صدای خود بیشتر آشنا شود و آن را کشف کند. بیشتر کودکان نمی دانند که چگونه باید خود را ابراز کنند به همین دلیل راهی جز فریاد زدن نمیبینند. احساسات بار روانی بسیار زیادی به کودک وارد می کند در نتیجه باید آن را تخلیه کنند و راهی جز فریاد زدن را انتخاب نمی کنند بنابراین فریاد زدن کودک زبان مورد استفاده برای ابراز احساسات آن ها می باشد.
انواع فریاد زدن ها در کودکان
فریاد زدن کودک انواع مختلفی دارد و به روش های مختلف از آن استفاده می کنند برخی مواقع از خستگی، عصبانیت، ذوق و خوشحالی، بی حالی و سرماخوردگی و… اغلب کودکانی که نو پا هستند با گریه های بلند و یا شکستن های وسایل بی قراری خود را نشان می دهند در این زمان کودک تمام بدن خود را منقبض کرده و بی دلیل فریاد می کشد و فرار می کند حتی در برخی از کودکان دیده شده که به هنگام این کار دچار استفراغ می شوند.
- فریاد زدن کودک از خوشحالی
در برخی از کودکان دیده می شود که به هنگام شادی فریاد می زنند و برخی کودکان هم هستند که آرام و بی سر و صدا مینشینند و عکس العملی نشان نمی دهند. در این زمان بهتر است فرزند خود را در آغوش بگیرید و به او محبت کنید و کمی پشت او را ماساژ دهید تا باعث آرامش فرزند خود شوید. مثلا زمانی که به خرید لباس بچه گانه می روید او ذوق زده است و دوست دارد تمام لباس ها را ببیند و بخرد در این صورت شما باید بگویید ما به بهترین فروشگاه می رویم و بهترین انتخاب را برایت می کنیم.
- فریاد زدن کودک برای جلب توجه
بسیاری از کودکان برای جلب کردن توجه دیگران و یا والدین از داد زدن و فریاد کشیدن به جای رفتار مودبانه استفاده می کنند و این نشانهی این است که کودک شما به به توجه از سوی شما نیاز دارد به همین دلیل از این راه برای اطلاع دادن به شما استفاده می کند. در این مواقع بهترین راه به آغوش کشیدن او است. بهتر است با او صحبت کنید تا متوجه شود مورد توجه شما قرار دارد.
- فریاد زدن های عصبی کودک
زمانی که کودک شما بی حوصله و کلافه می شود شروع به فریاد کشیدن می کند که در این زمان بهتر است با او با آرامش رفتار کنید و حواس کودک را با وسایلی مانند: اسباب بازی و کتاب و نقاشی کشیدن پرت کنید. برخی مواقع پیش می آید که کودک در خیابان یا محیط های عمومی شروع به فریاد زدن می کند در این مواقع هم به سرعت او را به جایی خصوصی برده و با آرامش در مورد مسائلی که به آن ها علاقه دارد صحبت کنید. کودکان پیش فعال نیز دچار همچین شرایطی هستند.
روش های موثر والدین در زمان داد زدن های کودک
برای داشتن کودکی سالم با روان آرام بهتر است کارهایی را برای او انجام دهید تا مطمئن شود که شما را در کنار خود دارد مانند کتاب خواندن کودک، دیدن کارتون با کودکتان، نقاشی کشیدن و یا صحبت در مورد موضوع هایی که به ا« علاقه دارد و… .
زمان هایی هم فریاد زدن کودک اشتباه نیست مثلا زمانی که در پارک با دوستان خود در حال بازی کردن است و همه ی آن ها با هم در حال بازی و فریاد کشیدن هستند در این زمان شما نباید عکس العمل منفی نشان دهید و این مورد خیلی هم جایز است و نشان دهنده هیجان درونی کودک می باشد که بهتر است تخلیه شود.
بهترین را برای آرام کردن فریاد زدن کودک کم سن، ترک محیط می باشد بنابراین محیط را برای او تغییر دهید تا هم شما و هم او بتوانید آرامش را به دست بی آورید و اگر فرزند شما بزرگ می باشد خیلی آرام و محترمانه از او بخواهید مکان را ترک کند و به اتاق برود در غیر اینصورت با او برخورد خواهید کرد بهتر است بدانید اگر شما هم بخواهید با داد زدن اعصاب خود را تخلیه کنید اوضاع بدتر و پیچیده تر می شود.
برنامه های روزانه او را مشخص کنید شاید در ابتدا کمی دشوار باشد اما با این کار می توانید به کودک خود کمک کنید تا یاد بگیرد زندگی مرتب و منظمی داشته باشد. برای غذا خوردن، خوابیدن، انجام تکالیف مهدکودک و یا مدرسه و فعالیت های روزانه او برنامه داشته باشید تا از آشفتگی او جلوگیری کنید.
در مقابل فریاد زدن کودک خود را منترل کنید حتی اگر عصبانی و ناراحت هستید چرا که شما وظیفه دارید همه چیز را مدیریت کنید. در این زمان از فریاد زدن و صحبت های ناراحت کننده خودداری کنید. زمانی که کودک شروع به داد زدن می کند، هم ناراحتی و عصبانیت زیادی دارد و هم ترسیده است پس نیاز به آرامش دارد و مدیریت این زمان در دستان والدین می باشد.
برای نشان دادن ناراحتی خود از لحن متفاوتی استفاده کنید اما به آرامی نه با خشونت، تا کودک متوجه اشتباه خود شود. والدینی که مدام در حال داد زدن و تنبیه کردن فرزندان خود هستند نباید در آینده انتظار داشتن کودکی با روابط اجتماعی بالا را داشته باشند.
بزرگترین وظیفه ی والدین تربیت درست کودکانشان است و باید به آن ها یاد دهید که چگونه با استفاده از کلمات احساسات و ناراحتی های خودشان را نشان دهند. برخی از کودکان قادر به صحبت کردن در مواقع ناراحتی نیستند و یا سن کمی دارند در این صورت شما باید آن ها را آرام کنید.
زمانی که کودک شما کوچک است و قادر به بیان خواستهی خود نیست فریادهای او نباید شما را نگران کند بهتر است به دنبال پیام او باشید. همیشه هم فریاد زدن کودک بد و یا از روی ناراحتی نیست.
از پاداشت دادن برای رفع مشکل و یا تنبیه کردن او خودداری کنید در عوض باید متوجه شوید که کودک شما چه نیازی دارد و به فکر رفع آن باشید. با فرزندتان همدلی کنید زمانی که علاقه به انجام کاری دارد و از نظر شما انجام آن کار اشتباه است باید با صحبت کردن او را متقاعد کنید و با آرامش موضوع را حل کنید.