عوارض بسیار بالایی دارد که در نهایت باعث بروز بیماری های مختلفی از جمله: دیابت، ناراحتی های قلبی و عروقی، فشار خون بالا و … می شود. چاقی در هر فردی باعث کاهش عزت نفس می شود. کودکان نیاز به مراقبت دارند و والدین هستند که باید نوع رژیم غذایی کودک را رعایت کنند و هر آنچه که برای سلامتی او لازم است را در اختیار کودک قرار دهند.
چاقی کودکان باعث کم شدن اعتماد به نفس کودک و افسردگی در کودکان می شود چرا که نه می توانند به خرید لباس بچه گانه شیک و مناسب و سایز خود بروند و نه می توانند به فعالیت های روزانه خود برسند به همین دلیل باید بهترین راه های کنترول و پیشگیری چاقی کودکان را به کار بگیرید که مهمترین آن رسیدگی به عادات غذایی و ورزش کودکان دارد.
تنها یک عامل باعث چاقی کودکان نمی شود بلکه همزمان چندین عامل وجود دارند که می توانند باعث اضافه وزن کودک شما شوند. عدم تعادل در دریافت انرژی و مصرف آن در طولانی مدت باعث اضافه وزن می شود. امروزه با وجود خانه های آپارتمانی کودکان عادت به نشستن پای تلویزیون کرده اند و دیگر تحرک و فعالیت زیادی را ندارند که همین باعث چاقی کودکان شده است.
علائم چاقی کودکان
چاقی دارای علائم و نشانه هایی است که می توانید با مشاهده هر گونه از آن ها شروع به کنترول روند چاقی کنید.
- اولین نشانه ای که می توانید با دیدن آن متوجه چاقی فرزندان شوید علائم و ترک هایی است که روی پوست ایجاد می شود به خصوص روی شکم و باسن
- تیره شدن پوست در اطراف گردن و برخی نقاط دیگر بدن
- به وجود آمدن اختلالاتی در اشتها
- نفس نفس زدن کودک در انجام کارها و فعالیت های معمولی و یا فعالیت های بدنی و بازی کردن
- یبوست در کودکان
- چربی ها در قسمت های بافت سینه تجمع می کنند.
- رفلاکس معده
دلایل چاقی کودکان
کودکان به دلایل مختلفی دچار اضافه وزن می شوند:
- عوامل ژنتیکی:
اکثر کودکانی که در خانواده آن ها سایر اعضا دچار اضافه وزن هستند احتمال بیشتری دارد که وزنشان بالا برود به طور کل در برخی از خانواده ها چاقی ارثی می باشد. البته این به آن معنا نیست که چون والدین چاق هستند کودک نیز دچار اضافه وزن می شود بلکه باید میزان انرژی دریافتی و سوخت آن را همسان کنند تا با چاقی کودکان روبه رو نشوند.
- تیروئید کم کار:
همانگونه که بهطورمعمول مشاهده میشود،کمکاری تیروئید باعث افزایش وزن می شود. کم کاری تیروئید آشکار با افزایش وزن مرتبط است ولی رابطهی بین کمکاری تیروئید خفیف و اضافهوزن واضح نیست. امروزه مشخص شده که تغییر در هورمون محرک تیروئید (TSH) میتواند بر روی چاقی تاثیرگذار باشد.
- رژیم غذایی نامناسب:
داشتن رژیم غذایی نامناسب و استفاده بیش از حد از قند و چربی و …باعث دریافت انرژی بالا می شود امروزه با افزایش فست فودها و غذاهای چرب و پر کالری که مقصر اصلی چاقی هستند کودکان زیادی در معرض این بیماری قرار گرفته اند. برخی از کودکان، به این دلیل چاق میشوند که والدین آنها نمیدانند چگونه غذاهای سالم را یا تهیه کنند. خانوادههای دیگر ممکن است نتوانند به راحتی میوه، سبزی و گوشت تازه بخرند.
این موضوع نه تنها باعث چاقی کودکان می شود بلکه ویتامین کودکان و غذاهایی که کمک به رشد مغز کودک می کند را از دست خواهید داد و در آینده ای سلامتی فرزند شما در خطر خواهد بود.
- نداشتن فعالیت بدنی و روزانه:
فعالیت های بدنی روزانه کودکان باعث می شود تا سلامت آن ها همیشگی باشد. افراد در سن های مختلف با استفاده از رژیم غذایی مناسب و ورزش های کالری سوز می توانند سلامت خود را تضمین کنند و از چاقی جلوگیری کنند. کودکان با بازی های روزانه خود انرژی دریافتی را می سوزانند و این بهترین راه است برای داشتن تناسب اندام و سلامتی همیشگی بنابراین کودک خود را تشویق کنید تا همیشه غذاهای مناسب و فعالیت بالایی داشته باشد.
- عوامل روانی:
استرس شخصی، والدین و خانواده، خطر چاقی را در کودک افزایش میدهد. برخی از کودکان برای کنار آمدن با مشکلها، مقابله با احساسها، مانند استرس و برای مبارزه با کسالت، پرخوری میکنند. والدین آنها ممکن است تمایلهایی مشابه داشته باشند.
- استفاده از داروهای خاص:
بعضی از بچهها و کودکان به دلایلی ممکن است از داروهایی استفاده کنند، این داروها با تغییر فرایند غذاها در بدن یا ذخیره سازی چربی باعث چاقی میشوند.
راه های پیشگری از چاقی کودکان
والدین باید فعال بمانند. فعالیتهایی را پیدا کنید که فرزندانتان از آن لذت میبرند و اگر میتوانید در انجام آنها، مشارکت کنید. تغذیه سالم کلید اصلی است. باید غذاهای مضر و نامناسب را کمتر در دسترس بچهها بگذاریم. ناهارهای سالمتری را بپزید. و شام ها را کمی سبک میل کنید.
- تغذیه کودک را سالم کنید و فعالیت بدنی منظمی برای فرزند خود در نظر داشته باشید.
- میان وعده برای کودکان بسیار مفید است اما در صورتی که سالم و مغذی باشند. مانند: میوه ها، سبزیجات، سبوس ها و…
- کودک را برای خوردن غذاهای مقوی ترغیب کنید با تشویق کردن کودک، دادن هدایای مناسب اما نه رشوه و …
- بهترین زمان استراحت را برای فرزند خود در نظر بگیرید. کم خوابی می تواند تعادل هورمون ها را بهم بریزد.
- حداقل سالی یک بار فرزند خود را برای چکاپی کامل نزد پزشک ببرید.
عوارض چاقی کودکان را بدانید
چاقی کودکان باعث ایجاد بیماری ها و عوارضی در سلامتی فرد می شود مانند:
- دیابت
- فشارخون بالا و کلسترول
- درد مفاصل
- مشکلات تنفسی و به وجود آمدن تنگی نفس
- بروز افسردگی
- ایجاد رسوبات چربی در کبد