تغذیه کودکان بیش فعال می تواند چالش برانگیز باشد، زیرا برخی غذاها می توانند علائم آنها را تشدید کنند در حالی که برخی دیگر می توانند به مدیریت آنها کمک کنند. اول از هر چیزی باید بدانید تغذیه کودکان بیش فعال با کودک عادی کاملا متفاوت است.
کودکان بیش فعال نوعی اختلال رفتاری در رشد، سیستم شناختی و یادگیری و هیجانات بیش از اندازه که منجر به شیطنت ها و رفتارهای غیر معقول می گردد البته بهتر است بدانید که این نوع بیماری در پسران فعال تر از دختران می باشد که دلیلی نامشخص دارد.
برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله روش درس خواندن کودکان بیش فعال در مدرسه را مطالعه کنید.
تغذیه کودکان بیش فعال در رشد جسمی و هوشی آنها بسیار تاثیر گذار می باشد. رژیم غذایی می تواند به کودکان بیش فعال کمک کند تا راحت تر با مشکل خود کنار بیایند و گام بزرگی در جهت حفظ سلامت آن ها با مشکلشان برداشته می شود.
تغذیه کودکان بیش فعال شاید تاثیری بر علائم بیش فعالی آن ها نداشته باشد اما برای حفظ سلامت آن ها بسیار موثر و تاثیر گذار می باشد و بهترین تغذیه برای آن ها استفاده از سبزیجات و میوه ها، چربی های سالم و پروتئین ها و در نهایت غذاهایی که دارای کلسیم باشند.
آیا تغذیه در بیش فعالی کودک نقش دارد؟
این موضوع که تغذیه کودکان بیش فعال باید خاص باشد کاملا درست است اما اینکه می تواند به بهبود بیماری آن ها کمک کند هنوز مشخص نشده است اما بعضی از مواد غذایی برای کودکان بیش فعال بسیار مضر است مانند قهوه و یا استفاده از کافئین و یا مصرف شکلات ها و در نهایت الکل می تواند به تشدید آن کمک کند.
کمبودهای تغذیه ای و ویتامین کودکان می تواند بر تشدید هر بیماری تاثیر گذار باشد. متخصصان معتقد هستند که مکمل های ویتامین و مواد معدنی می توانند بر رفتارهای ضد اجتماعی کودکان تاثیر بگذارند و آن ها را کاهش دهند و اسیدهای اشباع نشده باعث کمتر شده رفتارهای خشنونت آمیز کودک پیش فعال می شود.
مطالعات نشان داده است که کودکانی که دچار بیماری ADHD هستند و رژیم غذایی متعادلی ندارند، کمبود مواد مغذی دارند و آن ها حدس می زنند که تامین شدن این مواد غذایی در بدن آن ها به بهبود علائم رفتاری آن ها کمک می کند. چندین مکمل که بر روی کودکان بیش فعال مورد بررسی قرار گرفت: ویتامین ها، آمینواسید، مواد معدنی و اسیدهای امگا3 هستند.
نکات مهم برای تغذیه کودکان پیش فعال
اگر کودک بیش فعال شما دارو مصرف می کند بهتر است قبل از مصرف قرص هایش به او یک صبحانه مفصل بدهید از تخم مرغ گرفته تا یک میوه می تواند برای تامین سوخت و ساز روزانه بدن و رشد آن ها مفید باشد. کودکان برای فعالیت های روزانه خود به مواد مغذی و کالری مورد نیاز، احتیاج دارند. زمانی که قند خون یک کودک پیش فعال پایین می آید بدخلقی های او شدت می گیرد بنابراین میان وعده ها و دسرهای مقوی را از یاد نبرید.
بهتر است تغذیه کودکان بیش فعال از نوع پروتئینی بیشتر باشد این نوع مواد مغذی از تغییرات بد خلقی جلوگیری می کند. انواع میوه ها و تخم کتان ها دارای امگا 3 هستند که برای تقویت کودک می توانید از آن ها استفاده کنید. همچنین آجیل ها را در میان وعده آن ها جای دهید که منبع کاملی از پروتئین و کالری هستن و برای کودکان بیش فعالی که کم خوراک هستند بسیار مناسب و مفید می باشند.
برخی از کودکان دارای بیماری ADHD بسیار کم وزن و کم خوراک هستند آن ها را باید مجاب به غذا خوردن کرد چراکه به اندازه کافی غذا نمی خورند ولی فعالیت بیش از حدی دارند به همین دلیل بهتر است غذاها را برای آن ها جذاب کنید و از ایده های متفاوتی برای جذابیت و شکل غذاها به کار بگیرید تا کمک کند آن ها به میزان نیاز کالری صرف کنند.
برخی داروها میزان اشتهای کودک را به شدت پایین می آورند بنابراین غذاهای پرکالری را برای آن ها آماده کنید مانند گوشت و غلات ها و هنگام آماده سازی از سبزیجات و روغن زیتون استفاده کنید تا میزان کالری دریافتی با فعالیت های آن ها هم خوانی داشته باشد.
برای صرف غذا سعی کنید آرامش خودتان را حفظ کنید شاید کودک شما بی میلی زیادی برای خوردن آن از خود نشان دهد اما شما باید آرام باشید. تشویق کردن کودکان کاریست که می تواند او را به راحتی برای انجام هر کاری آماده کند بنابراین سعی کنید رفتار خوبی از خود نشان دهید تا کودک را جذب خوردن غذا کنید.
7 غذایی که کودک مبتلا به ADHD باید از آن اجتناب کنید
- از مصرف آب نبات در رژیم غذایی برای ADHD اجتناب کنید
- نوشابه، کافئین و شربت ذرت با فروکتوز بالا باعث علائم ADHD می شوند
- میوه ها و سبزیجات منجمد ممکن است علائم ADHD را تشدید کنند.
- مخلوط کیک نیکس و فراستینگ در رژیم غذایی برای ADHD
- نوشیدنی های انرژی زا می توانند علائم ADHD را در نوجوانان بدتر کنند
- از یک متخصص تغذیه ADHD در مورد خوردن ماهی و سایر غذاهای دریایی بپرسید
- علائم ADHD ممکن است ناشی از حساسیت های غذایی باشد
تغذیه کودکان بیش فعال بسیار مهم است و باید به خوراک آن ها توجه ویژه ای شود والدین باید بدانند که کودک پیش فعالشان چه جیزهایی را باید میل کند و از چه غذاهای پر خطری دوری کند تا همیشه از وضعیت جسمانی و سلامت روان او مراقبت و محافظت کنند.
- هر گونه غذای سرخ کردنی مانند سیب زمینی، که کالری بالایی دارد اما فاقد مواد مغذی می باشد به عنوان تغذیه کودکان بیش فعال ممنوع می باشد.
- لبنیات مانند: شیر و ماست که باعث افزایش رفتار آشفته و پرخاشگری کودکان می شوند.
- گلوتن که در برخی از غذاها موجود می باشد و طبق تحقیقات انجام شده برخی کودکان بیش فعال به غذاهای حاوی گلوتن حساسیت دارند و می تواند باعث ایجاد آلرژی در کودکان شود. گلوتن تاثیر بسزایی روی عملکرد مغز و حافظه کودک دارد.
- گوشت و پنیر فرآوری شده که مصرف بیش از حد آن ها باعث افزایش بیش فعالی و یا بروز آن می شود
- نوشیدنی های آماده مانند نوشابه که دارای قند بالایی هستند
- شکلات که دارای قند می باشد و مواد معدنی زیادی ندارند و باعث تشدید بیماری کودک پیش فعال می شود.
- بستنی
- فست فودها مواد غذایی که هیچ گونه ویتامین و مواد مغذی ندارندو کالری زیادی دارند و در نهایت باعث ایجاد کمبود ویتامین ها در بدن کودک می شود.
مواد غذایی مفید در تغذیه کودکان پیش فعال
والدین باید بدانند برای کنترول بیماری و بهبود سلامتی کودک باید تغذیه کودکان بیش فعال را رعایت و مدیریت کنند و اصولا غذاهایی را برای فرزند خود آماده کنند که عملکرد مغز را بهبود ببخشد.
- مواد غذایی که دارای امگا3 می باشد
- منیزیم
- کلسیم
- روی
- ویتامین های خانواده ب
نتیجه گیری تغذیه کودکان بیش فعال:
- از مصرف شکر و غذاهای فرآوری شده پرهیز کنید: تنقلات قندی و غذاهای فرآوری شده می توانند باعث افزایش سطح قند خون و سپس پایین آمدن آن شوند که منجر به نوسانات خلقی و بیش فعالی می شود. در عوض، روی غذاهای کامل مانند میوه ها، سبزیجات، پروتئین های بدون چربی و غلات کامل تمرکز کنید.
- پروتئین را در هر وعده غذایی بگنجانید: پروتئین به تثبیت سطح قند خون کمک می کند و انرژی پایدار را فراهم می کند در نتیجه بهترین منبع برای تغذیه کودکان بیش فعال هستند. منابع خوب پروتئین عبارتند از: گوشت بدون چربی، ماهی، مرغ، لوبیا، عدس، آجیل و دانه ها.
- مصرف کافئین را محدود کنید: کافئین محرکی است که می تواند بیش فعالی را بدتر کند. از دادن نوشیدنی های کافئین دار مانند نوشابه، چای یا قهوه به کودکان خودداری کنید.
- اسیدهای چرب امگا 3 را در نظر بگیرید: نشان داده شده است که اسیدهای چرب امگا 3 علائم بیش فعالی را در برخی از کودکان بهبود می بخشد. منابع خوب شامل ماهی های چرب مانند سالمون، گردو، دانه چیا و دانه کتان است.
- وعدههای غذایی ثابتی داشته باشید: وعدههای غذایی منظم میتواند به تثبیت سطح قند خون و کاهش اضطراب و تحریکپذیری کمک کند.
- به دنبال مشاوره حرفه ای باشید: اگر برای مدیریت بیش فعالی فرزندتان تنها از طریق رژیم غذایی مشکل دارید، با یک متخصص مراقبت های بهداشتی یا متخصص تغذیه که در تغذیه کودکان متخصص است صحبت کنید.
به یاد داشته باشید که هر کودکی متفاوت است و آنچه برای یک کودک مفید است ممکن است برای کودک دیگر موثر نباشد. صبور باشید و به آزمایش غذاها و برنامه های غذایی مختلف ادامه دهید تا زمانی که بهترین چیز را برای فرزندتان پیدا کنید.